Nå bruker vi krigsskip for å hente migranter til Valletta, Malta. For 450 år siden fikk de en annen velkomst. REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Del saken

Når man betrakter Europa i dag, kanskje spesielt det vi kaller europeiske ledere, så er det vanskelig å unngå depresjonen. Da kan det være ren meditasjon å finne trøst i historien. Europa er overlegent det beste kontinentet i verden, i konkurranse med stebarnet USA. 

Dette skyldes mange ting, men mye av æren må gis til heltene som en gang forsvarte vårt kontinent mot de islamske horder. Sjelden er dette beskrevet mer dramatisk enn i de to bøkene jeg vil anbefale i dag.

Malta er en øy i Middelhavet som så sent som i 2. verdenskrig hadde stor strategisk betydning. Selv Kjell Hallbing/Louis Masterson – forfatteren bak Morgan Kane – skrev bøker om den heroiske innsatsen til flygere som var stasjonert på Malta. Det var å regne som rene selvmordsoppdrag, dødstallene var enorme. Men uten Malta ville invasjonen av Sicilia (og senere Italia) vært svært vanskelig.

Nesten 400 år tidligere var Malta åsted for en minst like viktig konflikt. Sulemain den store hadde jaget ridderne fra Hospitaler-ordenen vekk fra Rhodos noen år tidligere, de hadde opprettet ny base på Malta. Nå ville Sulemain vinne kampen om Middelhavet en gang for alle. 50.000 soldater, janitsjarer og sjørøvere ble satt i bevegelse. Europas fremtid sto på spill.

Forsvaret besto av noen få hundre riddere fra Hospitaler-ordenen og en heltemodig maltesisk befolkning. Det er en ekstrem fortelling om offer, heltemot og dramatikk. Riddere som hadde mistet evnen til å gå ble bundet fast i stoler, slik at de kunne slåss videre sittende. Hovedstaden på Malta bærer navnet Valetta – oppkalt etter kommandøren Jean de Valette, som reddet Europa fra underkastelsen. Han hører hjemme blant de absolutt største europeiske helter, ved siden av figurer som Jan Sobieski og Charles Martel.

Ofte er historisk stoff velegnet i romanform. Her har Tim Willock gjort et fabelaktig arbeide med romanen The Religion, som forteller historien om beleiringen av Malta via øynene til von Tannhauser, med bakgrunn som slave i janitsarkorpset. Han beveger seg mellom de ulike leirene, og romanen er svært nøyaktig når det gjelder de historiske fakta.

Hvis du vil ha en mer historisk basert fremstilling, kan jeg anbefale The Great Siege of Malta av Ernle Bradford. Han tjenestegjorde selv på Malta under 2. verdenskrig, og har sterk tilknytning til historien og folket. I hans bok (som i The Religion) fremheves maltesernes heltemot i kamp mot overmakten. Men det var uansett ridderne som var utslagsgivende.

Så hvis du er lei av feminisme, underkastelse, #MeToo og metroseksuelle menn, så er dette to bøker som jeg kan anbefale på det sterkeste.