Bob Marley and the Wailers, Odeon Theatre, Birmingham, UK 18. juli 1975. Foto: Ian Dickson/REX
Del saken

Bob Marley er reggae-musikkens mestselgende artist, og en nasjonal legende på Jamaica.

Når Jamaicas kvinnelandslag nylig kvalifiserte seg for fotball-VM, var det med tilnavnet «Reggae Girlz» og takket være innsatsen og den økonomiske støtten fra Cedella Marley, som altså var Bob Marleys datter. Hun uttalte i den forbindelse at hun hadde arvet kjærligheten til fotball fra sin far.

Selv om mange av spillerne på landslaget ikke var født bår Bob Marley døde i mai 1981, så kjenner alle musikken hans og arven etter den aller største reggaestjernen.

Marley var en av flere reggaemusikere som var knyttet til religionen rastafarianisme, og en av hans tekster er utgitt på norsk i antologien Svart Messias (2011).

Marley startet så smått å spille inn låter i 1962, men gjennombruddet kom ikke før i I 1973 med albumet «Burning». Her finner vi klassikere som Get Up, Stand Up og I Shot The Sheriff. Sistnevnte ble en gigantisk hit med Eric Clapton. som ga ut sin coverversjon allerede i 1974. Etter dette ble Bob Marley and The Wailers et populært reggaeband både i Storbritannia og på Jamaica.

I 1974 ga Marley ut albumet «Natty Dread» som inneholdt flere av deres mest kjente låter: No Woman, No Cry, Rebel Music og Lively Up Yourself. Albumet ble en internasjonal suksess.

I 1976 ble Marley og kona skutt i hjemmet etter at bevæpnede gangstere brøt seg inn. Tre dager senere sto Bob Marley på scenen, viste frem sitt ferske skuddsår, og fortsatte å spre sitt budskap om samhold og One Love.

Når jeg skulle velge låt tenkte jeg først på Redemption Song. Den er både politisk, personlig og vakker, og med kun Marley og gitaren er det et nedstrippet mesterverk, en akustisk «negro spiritual». Men: Det er en ganske utypisk låt for Marley, og representerer ikke hans betydning for reggaemusikken.

Mitt valg ble derfor er en gammel favoritt, som kunne lage like god stemning på vorspiel og nachspiel. Dette er en av de sangene hvor basslinjen er mest fremtredende, og får det til å riste litt i dansefoten selv hos en erkeprinsippiell dansemotstander.

Her er Bob Marley and The Wailers med Is This Love  fra 1978-albumet «Kaya» (Klikk på linken).