Skjermbilde fra video, Eaten av Bloodbath
Del saken

Det forskes på mye rart. Nå nylig har forskere slått fast at man ikke blir aggressiv av å høre på black metal, skriver forskning.no.

Hverken grufulle tekster eller tøffe gitarriff medfører altså økt aggresjonsnivå. Det konkluderer forskerteamet fra Maquaire University Music Lab ved the Australian University i Sydney med. De brukte låta Eaten av Bloodbath i en psykologisk test.

Studien er publisert i Royal Society Journal Open Science, og tar opp hvordan det å se og høre på voldelige medier kan forårsake en økning i aggressive følelser og tanker, samt fysisk aggressivitet.

Eksperimentet med svartmetall viste derimot at svartmetall-fans ikke blir mindre følsomme og påvirkelige av voldelige bilder enn andre.

Kontrollsang: Happy

Yanan Sun, hovedforskeren bak studien, forklarer at målet med prosjektet var å måle i hvilken grad deltakernes hjerne la merke til de voldelige bildene.

For å teste påvirkningen av ulike typer musikk, brukte de også en låt som de mente representerte noe helt annet enn svartmetall: Happy av Pharrell Williams.

Ikke særlig overraskende

Nina Nielsen er stipendiat ved Norges musikkhøgskole i Oslo:

– Disse funnene vil ikke overraske fans, musikkvitere eller noen andre som har et seriøst forhold til denne typen musikk, sier hun til forskning.no.

Hun mener studien fremstår som flåsete:

– Musikk har veldig mange forskjellige sosiale funksjoner, men poenget er jo at disse funksjonene er menneskeskapte. Ut ifra assosiasjoner, erfaringer, miljø og musikkultur. Det har mindre med hvordan musikken klinger å gjøre enn man kan få inntrykk av her, sier hun.

Hvis du vil teste deg selv på hvordan du reagerer på hard rock: Her er Kvelertak med Bruane Brenn. Blir du sint eller i godt humør?