Lyden av disse to, som koser seg med en hamburger, kan være et helvete for de som lider av misfoni. Illustrasjonsbilde. Shutterstock
Del saken

For enkelte utløser slike lyder mer enn bare lett irritasjon. De kan rett og slett føle sterkt ubehag eller bli rasende. Dette kalles misofoni, skriver forskning.no.

– Jeg kan bare beskrive det som en følelse av å ha lyst til å slå folk i trynet når jeg hører lyden av at de spiser, sier Olana Tansley-Hancock, hjerneforsker ved Universitetet i Newcastle. Hun har forsket på hva som skjer i hjernen til de som lider av misfoni.

I en ny studie konkluderer man at strukturen i pannelappen er annerledes hos personer med misofoni.

– Pasienter med misofoni har påfallende like særegenheter i hjernen, sier Sukhbinder Kumar, som ledet studien, i en pressemelding.

Man fant unormal aktivitet i hjernen, og manglende evne til å holde kontroll på følelsene. Studien viste også at de plagsomme lydene førte til at pasientene svettet mer og fikk høyere puls.

Olana Tansley-Hancock, som selv lider av misfoni siden barndommen, har tatt sine forholdsregler:

– Nå er jeg alltid forberedt. Jeg tar med ørepropper hvis jeg skal ut og reise, og jeg ber om hodetelefoner på kino så jeg slipper å høre på folk som knitrer og spiser.

Miren Edelstein ved University of California sier til New Scientist:

– Folk som lider av misofoni, må ofte regulere livet sitt etter lidelsen. Jeg håper at denne studien vil skape større forståelse for de som lider av misfoni, og inspirere til ny forskning på området.

Det finnes faktisk en egen hjemmeside viet til de som mistenker at de lider av misfoni.

Her en liten filmsnutt om temaet: