Påtalemyndighetene ved Fredrik Karlsson sikter ASAP Rocky for grov mishandling. Leif GW Persson kaller det uforstand i tjenesten.Foto: Stina STJERNKVIST / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Del saken

Jeg har ikke engasjert meg så veldig i arrestasjonen av den amerikanske rapperen A$AP Rocky. Men nå har jeg satt meg inn i saken.

A$AP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentlig heter, har hele veien hevdet sin uskyld, og hevder at de handlet i selvforsvar. Han delte selv en video fra hendelsen på Instagram, og han hevder at de ble forfulgt og trakassert i forkant av slagsmålet.

På denne og andre videoer kan man tydelig se at de to (angivelige) afghanske ungdommene følger etter amerikanerne, til tross for gjentatte oppfordringer om å gå en annen vei. Vi kan også se A$AP Rocky legge hånden på skulderen til den ene afghaneren og forsøke å snakke ham til fornuft.

swebb-TV spekuleres det i om ikke A$AP Rocky og følget opplevde situasjonen som svært truende. De sier at det er et kjent fenomen at afghanske gjenger bruker som metode å lede potensielle ransofre i ønsket retning på denne måten, i retning av et uoversiktlig sted hvor en større gjeng venter. Psykiater Thomas Jackson mener den amerikanske rapperen risikerer PTSD som følge av opplevelsen.

Vi ser også helt tydelig at den ene ungdommen slår til A$AP Rockys sikkerhetsvakt.

Det påpekes også at under fengslingsmøtet ble A$AP Rocky omtalt som «såkalt artist», av en svært velkledd statsadvokat Fredrik Karlsson. Til og med den anerkjente kriminologen og forfatteren Leif GW Persson har reagert og mener tiltalemyndighetene har en ekstremt dårlig sak. Han insinuerer at det kanskje handler om at statsadvokat Fredrik Karlsson ønsker oppmerksomhet rundt sin egen person, noe som avvises av myndighetene. Statsadvokaten er forøvrig byttet ut, ferieavvikling oppgis som grunn.

Frittalende GW Persson benevner den ene afghaneren som den lille gjøken. Han er svært overrasket over at rapperen fortsatt sitter i varetekt, og mener det grenser mot uforstand (okynne) i tjenesten. Han regner med at det hele vil ende med at Sverige må betale en stor erstatning, og regningen vil selvsagt måtte dekkes av skattebetalerne.

A$AP Rocky har sittet i varetekt, i et fremmed land, i over to uker. Han slippes ikke ut fordi han som utenlandsk statsborger av naturlige grunner ikke har sterk tilknytning til Sverige. Donald Trump har engasjert seg i saken. Og samtidig har A$AP Rocky tapt minst 16 millioner svenske kroner på grunn av avlyste konserter.

Ungdommene skal ha fulgt etter, slått og trakassert amerikanerne i over en halv time før det tilslutt klikker for A$AP Rocky. Videobilder viser at rapperen kaster den ene i bakken, andre i følget gir ham noen slag og spark, og deretter forlater amerikanerne stedet.

Afghaneren har ikke fått noen skader av betydning, og Persson avviser i videoen ovenfor at dette kan klassifiseres som grov mishandling.

Mange reaksjoner

Også Katarina Janousch, den polsk-svenske barneboksforfatteren som er en velkjent samfunnskritiker og særlig kritisk til svensk innvandringspolitikk, har sett på saken. Hun mener A$AP Rocky er en helt som gjorde det alle svensker drømmer om å gjøre, nemlig å gi de frekke innvandrerne en på tygga. Hun skriver:

– ASAP Rockys selvforsvar vokser for hver dag til noe mye større enn en amerikansk rapartist som uprovosert angripes og velger å forsvare seg. ASAP Rocky er hele Sverige som stumt skriker av undertrykt vrede, sorg, frykt og et ønske om revansj. Et land hvor borgere forventes fortsette å la seg krenke tross overgrep, vold og fornedring.

Til tross for videobevis på at den ene afghaneren slår livvakten i ansiktet slik at han begynner å blø, en voldshandling som livvakten har anmeldt, er det ikke opprettet sak mot han som slo først. Enkelte spekulerer i om dette er et nytt eksempel på hvordan afghanere spesialbehandles, da med tanken på den såkalte gymnasloven som førte til at flere tusen illegale migranter med afghansk bakgrunn fikk bli i Sverige for å «fullføre utdannelse» etter langvarige, ulovlige demonstrasjoner.

Det har senere vist seg at nesten ingen av disse såkalte enslige mindreårige asylsøkere har fullført videregående skole.

Les også: Afghanere fikk opphold i Sverige for å bli ferdig på videregående – selger narkotika i gatene

Jeg ønsker ikke å konkludere her, og det må også understrekes at jeg ikke kjenner svensk lov særlig godt. Men det er uansett noe som skurrer når man ser hvordan svensk politi og rettsvesen vanligvis ifører seg silkehanskene. Flere spør seg hva utfallet av saken hadde vært hvis man hadde byttet ut de to afghanerne med to svenske ungdommer, f.eks. to stk fra høyreradikale miljøer som Nordiska Motståndsrörelsen?

Se filmene og døm selv, men jeg har på følelsen at svaret er gitt. Loven er neppe lik for alle.