Foto: Terje Pedersen / NTB
Del saken

Symptomene på blærekreft kan forveksles med urinveisinfeksjon.

Selv om blærekreft er en av de største kreftformene i den vestlige verden, er den likevel lite kjent for mange. Men om en oppsøker lege tidlig, er overlevelsessjansen på 94–95 prosent, skriver VG.

For menn er blærekreft den fjerde største kreftformen, etter kreft i prostata, lunge og tykktarm. Av de rundt 1750 som får sykdommen hvert år, er syv av ti menn.

Les også: Studie: Flere krefttyper kan oppdages tidligere ved blodprøve

Cellebiolog Ranveig Røtterud, med doktorgrad i blærekreft, sier at blærekreft er en sykdom nesten ingen har hørt om, men at en tar i snitt ett liv hver eneste dag. En tidligere pasient råder andre om å gå til legen, og ikke bagatelliser blod i urinen.

Blærekreft er mindre vanlig blant kvinner, men den kan bli mer alvorlig. Kvinner kan ha blod i urinen av andre grunner, og det er ikke alltid en tror det kan være blærekreft. Med det resultat at diagnosen kan bli stilt for sent, og det øker faren for spredning.

Selv om sykdommen er alvorlig, får den for lite oppmerksomhet, mener forsker Bettina Kulle Andreassen ved Kreftregisteret,

Blærekreft rammer kvinner og menn i alle aldre. Rundt 16 000 lever med blærekreft. 30–50 prosent av blærekreft-tilfellene kan forklares med røyking. 35 prosent har opplevd feildiagnostikk hos fastlegen. Kvinner har lavere overlevelse enn menn.

Les også: Fysisk aktivitet forebygger livmorhalskreft

– Kvinner blir oftere enn menn feildiagnostisert hos egen fastlege, sier cellebiolog Røtterud. Hun er daglig leder for foreningen Blærekreft Norge.

Symptomene blir feiltolket som urinveisinfeksjon, og pasienten må noen ganger slå i bordet før de blir henvist videre.