Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix
Del saken

– Det er større behov for TV4 enn for Sveriges Television, som snakker etablissementet etter munnen, hevder tidligere næringsminister.

– Behovet for TV4s nyhetsdekning har blitt større under koronakrisen, fordi Sveriges Television SVT i stor grad nå fungerer som en statlig TV-kanal, sier Björn Rosengren, tidligere næringsminister for Socialdemokraterna og tidligere styreleder for Sveriges Radiokoncernen i et innlegg i avisen Dagens Nyheter Debatt.

Rosengren er en friskus, som ikke legger fingrene i mellom, når det skal debatteres og i Norge ble han kjent for å ha brukt uttrykket «Den siste Sovjetstat» om Norge, den 23. september 1999, i en samtale med en journalist fra Sveriges Televisons nyhetsprogram Aktuellt.

Uttalelsene kom i forbindelse med de pågående fusjonskonfliktene mellom Telenor og Telia og Rosengren uttalte: «Norge er den siste sovjetstat. De er så utrolig nasjonalistiske. Alt er politikk.»

Les også: NRK inviterte Erna Solberg til studio uten munnbind – lager storsak av at Trump ikke bruker maske

Bjørn Rosengren. Foto: Mark Earthy SCANPIX/ NTB

Snakker regjeringen etter munnen

Rosengren beskriver seg selv som en hyppig nyhetsforbruker i sitt debattinnlegg i Dagens Nyheter.

Han har latt en analysegruppe i et av selskapene sine se på hvordan TV-rapportering har sett ut i det siste mens kornonaviruset har økt på i styrke fra dag til dag i Sverige.

– For TV4 er brorparten av kommentarene hentet fra uavhengige eksperter og borgere, sier han og legger til:

– Jeg ser et mønster, der SVT lener seg mot regjeringskontorene i sin nyhetsrapportering, noe man ikke ser på TV4.

– Derfor tror jeg det ville være uheldig for konkurransen og innholdet i nyhetsflommen hvis eieren av TV4, Telia, låser TV4s nyheter bak en betalingsportal.