Rachel McKinnon, dobbel verdensmester i banesykling for kvinner. Foto: OLI SCARFF / AFP
Del saken

I fjor skrev Xstra om transkjønnede Rachel McKinnon, en biologisk mann som knuste all motstand i VM i banesykling for kvinner.

Vi skrev den gangen:

«Det er mildt sagt omstridt å tillate biologiske menn i internasjonale idrettskonkurranser (…) Menn er både raskere, sterkere og mer utholdende i gjennomsnitt, og disse forskjellene øker når man nærmer seg ytterpunktene hvor man finner toppidrettsutøvere.»

Les også: Transkjønnet mann vant VM i banesykling for kvinner

McKinnon er fra Canada, har doktorgrad i filosofi og jobber som professor i kjønnsstudier ved College of Charleston SC.

Nå har McKinnon gjentatt «bedriften» og slo Dawn Orwick (USA) i finalen i banesykling sprint 200 meter, aldersgruppe 35-39 år. McKinnon satt ny verdensrekord for kvinner på distansen i kvalifiseringen, skriver New York Post.

Urettferdig

McKinnons triumfer feires av noen, men andre er svært kritiske og mener det er urettferdig at biologiske menn får lov til å konkurrere i kvinneklassen. Tidligere mestersyklist Victoria Hood sier til Sky News:

– Dette er ikke komplisert. Vitenskapen er helt klar, og dette er urettferdig. En manns kropp, som har gjennomgått mannlig pubertet, beholder sine fordeler, de forsvinner ikke. Jeg har sympati med dem. De har rett til å drive med idrett, men de har ikke rett til å velge hvilken kategori de ønsker å konkurrere i.

McKinnon mener Hood har «en irrasjonell frykt for transkjønnede kvinner», Hood lider med andre ord av transfobi. McKinnon på sin side mener det kun handler om menneskerettigheter for transkjønnede:

Også i fjor førte McKinnons seier til protester, da bronsevinner Jennifer Wagner-Assali beskrev hvordan hun nesten hadde gitt opp på forhånd:

– Hvis vi lar dette fortsette vil det være idrett for menn og idrett for blandet kjønn. Men det vil ikke lenger være noen idrett for kvinner.

Flere lignende tilfeller

Cece Telfer. Foto: Franklin University

At biologiske menn konkurrerer i kvinneklassen er et stadig mer utbredt fenomen. Nå i vår skrev Xstra blant annet om Cece Telfer, som tok gull på 400 meter hekk under USAs nasjonale universitetsmesterskap (NCAA). Idrett på high school og college-nivå i USA gir muligheten for svært lukrative stipender til de beste universitetene.

Taperne blir unge, ambisiøse jenter som ikke har muligheten til å nå opp i konkurransen, uansett hvor hardt de trener.

Les også: Nekter å la seg knekke av transaktivistene

OL neste

I 2015 fjernet Den internasjonale olympiske komité (IOC) kravet om at transkjønnede måtte ha gjennomgått kjønnsskifteoperasjon for å delta i OL. Kravet nå er at biologiske menn som identifiserer seg som kvinner må ha et testosteronnivå under 10nmol/L i minst et år før konkurransen.

For gjennomsnittlige kvinnelige utøvere ligger testosteronnivået mellom 0,52 og 2,8 nmol/L. IOC diskuterer om man skal senke tillatt testosteronnivå for transkjønnede, men har foreløpig ikke klart å komme til enighet.

Her en kort dokumentar om hvordan en ung jente opplever situasjonen: