Bill Shankly i 1970. Foto: Colorsport/REX
Del saken

I dag er det 106 år siden Bill Shankly ble født. Min sønn på 9 år er Liverpool-supporter, og krever kake for å feire legendens fødselsdag.

Bill Shankly var en god fotballspiller som også fikk fem landskamper for Skottland. Men hans karriere fikk en brå avslutning på grunn av krigsutbruddet i 1939.

Det er som manager for Liverpool FC i perioden 1959-1974 han oppnådde sin legendestatus. Kun Sir Matthew Busby kan sies å være i nærheten av Shankly når det gjelder status som britisk klubbmanager. De to hadde forøvrig dyp respekt for hverandre. Busby hadde dessuten en bakgrunn fra Liverpool, som spiller i årene rett før krigen.

Shankly hadde et ekstremt nært forhold til fansen, som han så på som sin og spillernes  arbeidsgivere. Han var en sosialist av den gamle skolen, som var kjent for å betale billetter for supportere som ikke hadde råd til å gå på kamp, eller å spandere togbilletten for supportere som ikke hadde råd til hjemreisen etter bortekamper. Han ble ofte sett bærende på handleposer for gamle mennesker som var skrøpelig til bens.

Kjærligheten var ikke påtatt, og den ble gjengjeldt. Shankly ble tilbedt som en gud. Han sa selv: «Fotball er mer enn fanatisme, det er en religion. Anfield er ikke en fotballbane, det er en helligdom».  Et uttrykk for hans gudelignende status er dette bildet av to fans som kysser føttene hans etter seieren i FA-cupfinalen i 1974:

Bill Shankly skapte den stilen Liverpool senere ble kjent for. All trening foregikk på gress, med ball. Han fant opp «five-a-side», grunnregelen var pass and move. Alt handlet om laget, å hjelpe hverandre, både defensivt og offensivt. Selv om han ledet stjerner som Steve Heighway, John Toshack og Kevin Keegan, fikk ingen spillere lov til å vokse seg større enn laget. Et eksempel som blant annet landsmannen Alex Ferguson fulgte i sin tid som manager for Manchester Utd.

Et av de magiske øyeblikkene var etter at Liverpool tapte FA-cupfinalen i 1971, men allikevel ble møtt av 100.000 mennesker da de returnerte til hjembyen. Laget ble hyllet som helter for innsatsen i det som av mange regnes som en av tidenes beste FA-cupfinaler. Og Shankly ser ikke ut som en taper der han står foran fansen etter fem år uten et eneste trofé:

Under Shankly vant Liverpool ligaen i 64, 66 og 73, FA-cupen i 65 og 74 og UEFA-cupen i 1973. Siden 1997 er han hedret med statue på Anfield.

Sitater

Bill Shankly er velkjent som kilde for utallige sitater. Det mest kjente er utvisomt det noe forkortede:

– Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

En gang ble han beskyldt for å feire bryllupsdagen ved å ta med kona for å se Rochdale spille kamp:

– Of course I didn’t take my wife to see Rochdale as an anniversary present. It was her birthday. Would I have got married in the football season? Anyway, it was Rochdale reserves.

Her noen andre perler fra Bill Shankly:

– When I’ve nothing better to do, I look down the league table to see how Everton are getting along.

Liverpool was made for me and I was made for Liverpool.

But that’s where I live! (Til en resepsjonist på et hotell i Brussel som ikke ville akseptere at Shankly skrev «Anfield» som adressen sin).

Pressure is working down the pit. Pressure is having no work at all. Pressure is trying to escape relegation on 50 shillings a week. Pressure is not the European Cup or the Championship or the Cup Final. That’s the reward.

I want to build a team that’s invincible, so that they have to send a team from bloody Mars to beat us.

If you are first you are first. If you are second you are nothing.

If you’re not sure what to do with the ball, just pop it in the net and we’ll discuss your options afterwards.

Tommy Smith wasn’t born, he was quarried.

Bill Shankly sa opp som manager i 1974. Han beskriver følelsen selv:

– It was the most difficult thing in the world, when I went to tell the chairman. It was like walking to the electric chair. That’s the way it felt.

Bill Shankly ble rammet av hjerteinfarkt i 1981. Som sosialist krevde han å bli behandlet på et vanlig, statsdrevet sykehus. Ingen trodde det var særlig alvorlig, men uansett: 29. september 1981 døde han.

37 år etter sin død hylles han fortsatt som en helt i Liverpool. I dag er det 106 år siden han ble født. Min sønn skal få sin velfortjente kake.

Her et intervju med hovedpersonen selv: