Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: Lebensmittelsfotos
Del saken

Dette er en rett som passer bra både til hverdag og fest. Selv har jeg servert dette som hovedrett i større menyer, for på den måte å frigjøre tid til å jobbe med litt mer avanserte forretter. Man trenger ingen stoppeklokke her, og arbeidsmengden er svært overkommelig.

Samtidig smaker denne franske klassikeren fantastisk!

Biff Burgund
1 kg benfri høyrygg (evt. bog) av okse, kuttet i grove biter 3-4 cm.
100 gr tørrsaltet bacon, kuttet i små biter
1 fl rødvin
2 løk, grovt kuttet
2-3 fedd hvitløk, finhakker
250 gr aromasopp eller sjampinjonger kuttet i grove biter eller skiver
3 gulrøtter i skiver ca 4-5 mm
Sellerirot, ca 300 gr delt i kuber ca 5-10 mm
1 ss tomatpuré
Kraft eller buljong
1 ss tørket timian
Olivenolje og smør
2 laurbærblad
Salt og pepper

Potetmos
1 kg poteter
Masse smør
2-3 dl melk
salt og pepper

Fremgangsmåte
Start i god tid, minst fem timer før maten skal serveres.
Kutt høyryggen i grove biter (4-5 cm). Skjær bort de verste klumpene av fett, la resten bli igjen (dette smelter vekk under kokeprosessen). Krydre med masse nykvernet sort pepper og passe med salt. Sett til side.

Bruk en jerngryte eller lignende, tilsett en klunk olivenolje. Vent til det er godt og varmt, tilsett bacon. Her må du bruke bacon av god kvalitet, ellers er det bedre å droppe bacon (det går helt fint).
Når baconet begynner å forandre farge, skru ned til middels varme og tilsett løken. Etter noen minutter skru ned temperaturen ytterligere, løken skal IKKE brunes.

Finn frem en god steikepanne, brun høyryggen i olje og smør. NB: pannen skal være glovarm før du har i kjøttet. Brun kjøttet i tre omganger. Kok ut panna med litt kokende vann for å få med all kjøttsmaken. Tilsett i gryta med bacon og løk. Tilsett tomatpuré, timian, laurbærblad og hvitløk, bland godt sammen.

Finn frem en rimelig rødvin, gi kokken et lite glass, hell resten i gryta. Så er det i med selleriroten og soppen.


Tilslutt tilsetter du kraften. Jeg gidder sjelden å lage kraft selv, men kjøper konsentrert oksekraft på Meny (Jacobs) Én pakke er passe. Du kan også bruke klar kjøttbuljong, da blander du ut en terning i en kaffekopp med kokende vann og tilsetter en spiseskje Worchestersaus.

Kok opp, og la det putre på svært lav temperatur under lokk. Det kan ta opp til 4-5 timer avhengig av kjøttet. Retten er ferdig når kjøttet detter fra hverandre, vær tålmodig!

NB: ta av lokket minst en time før du skal spise, slik at sausen koker inn og får en mer konsentrert smak. En huskeregel kan være å ta av lokket før du starter med potetene. Hvis kjøttet er ferdig før gjestene kommer, skru av varmen og la lokket stå på. Så varmer du opp rett før servering.

Hjemmelagd potetmos
Det går an å kjøpe ferdiglaget potetstappe av ok kvalitet. Men jeg lager alltid min egen, det er stort sett bare å skrelle potetene som tar bittelitt tid.

Kok  poteter møre i nok vann, NB: IKKE BRUK SALT I VANNET!
Når de er ferdig kokt, sil av vannet, sett potetene tilbake på pannen på svært lav temperatur, tilsett en kopp med melk og minst 100 gram smør i biter. Mos sammen. Tilsett mer melk og smør til du får en fin, myk konsistens. Smak til med salt og masse sort pepper.

Nå kjøttet detter fra hverandre er gryten klar til servering. Fjern laurbærbladene. Husk å smake til med salt og pepper. Er sausen for tyntflytende kan du jevne med en ss maisennamel rørt ut i et lite glass kaldt vann.

Hvis det er fest, serverer du i varme skåler, ta i potetmos først og hell gryten over. Pass på at alle får litt av alt (kjøtt, sopp, sellerirot, løk) og nok saus.

Er det familiemiddag setter du bare gryten på bordet og lar folk servere seg selv.

God apetitt!