De belgiske munkene kan kunsten å brygge øl. Bryggeriets egne promoteringsbilder
Del saken

Grimbergen klosterbryggeri benytter seg av bryggemetoder fra 1100-tallet i produksjonen av en ny øltype.

Karel Stautemas presenterte nyheten for byens borgermester og 120 journalister og ølentusiaster. Han fortalte at utviklingen var et resultat av fire års forskning i gamle bryggemetoder.

Grimberger skal drikkes av slike glass.

Stautemas anbefalte forøvrig å holde seg til maks to enheter av den nye øltypen, siden den har en alkoholprosent på hele 10,8 %, skriver The Guardian.

Inspirasjonen kom etter oppdagelsen av bøker med gamle oppskrifter. De har hatt bøkene lenge, men klarte ikke oversette tekstene siden de var skrevet på en merkelig blanding av latin og gammeldags hollandsk. Men ved hjelp av frivillige klarte de etterhvert å forstå innholdet.

Humle

Det mest overraskende var at munkene brukte humle så tidlig, på en tid hvor de fleste brukte fermenterte urter for å smakssette øl. Dessuten ble de overrasket over hvor innovative munkene på 1100-tallet var: Blant annet eksperimenterte de stadig med nye øltyper.

Kirken i Grimbergen kloster

De har ikke kopiert de gamle oppskriftene, men brukt elementer av de gamle prosessene.

– Jeg tror ikke mennesker i dag ville likt smaken av den typen øl de lagde den gangen, sier Stautemas. Bryggerimester Marc-Antoine Sochon forklarer:

– Den gangen smakte vanlig øl relativt lite, det var omtrent som flytende brød.

Grimbergen kloster ble grunnlagt i 1128 men har brent til grunnen tre ganger. Derfor er klosterets symbol en fugl føniks, og mottoet er ardet nec consumitur – brent, men ikke ødelagt.