Ludwig van Beethoven. Foto: Historia/REX
Del saken

Ludwig van Beethoven (1770-1827) er en av tidenes største komponister, og har inspirert generasjoner av musikere, komponister og musikkelskere.

Selv Chuck Berry lot seg inspirere av den tyske komponisten. Beethovens musikk til Schillers dikt «Ode an die Freude» ble i 2004 antatt som EUs nasjonalhymne.

Allerede som ung viste Beethoven stort talent, og hans alkoholiserte far så tidlig hans potensiale (og muligheten for at vidunderbarnet kunne bli løsningen på familiens økonomiske problemer). Dessverre fikk den unge Ludwig middelmådig undervisning av faren og andre bekjente som også slet med alkoholisme.

Redningen ble når han kom under vingene til hofforganist Gilles van der Eeden, og deretter hans etterfølger Christian Gottlob Neefe, som ble en farsfigur for Beethoven.

Beethoven utga sine første verker i 1783, bare 13 år gammel. Pianosonatene var dedikert kurfyrste Maximilian Friedrich.

Beethoven var tydelig inspirert av Wienerklassisismen, som de klassiske verkene til størrelser som Mozart og Haydn. Særlig er dette tydelig i Beethovens tidligere verker. Han skal ha reist til Wien for å treffe Mozart, og enkelte kilder sier at han fikk pianoundervisning av sitt store forbilde. Men dette er usikkert.

Etterhvert forandrer musikkstilen seg markant, og mange regner Beethoven som innledningen til romantikken. Et godt eksempel på dette er den ubeskrivelig vakre Måneskinnsonaten, del 2. Fremført av Daniel Barenboim, en av de fremste tolkere av Beethovens pianosonater.

Beethoven var ikke bare komponist, han var også en ekstremt dyktig pianist. Om tredje del av nevnte Måneskinnsonaten skal Beethoven ha sagt at ingen noensinne kommer til å spille den skikkelig. Her gjør uansett Valentina Lisista et svært hederlig forsøk!

Helseplager og depresjon

Beethovens hørselsproblemer er velkjent, han ble døv allerede som 28-åring. Han slet også med underlivsplager som kan skyldes blyforgiftning fra vin. Helseplagene gjorde Beethoven deprimert, og han var en vanskelig person å forholde seg til. Dette kan være en forklaring på at han aldri giftet seg. Enkelte har antydet av han led av bipolar lidelse.

Allikevel må han ha hatt en svært sterk personlighet, for han beholdt trofaste venner gjennom hele livet. Vennene slåss nesten om å pleie det plagete geniet. Men hans private liv er imidlertid lite dokumentert og må anses som spekulasjoner.

Beethoven døde i 1827, 56 år gammel. Obduksjonen viste at han døde av leversvikt som følge av langvarig høyt inntak av alkohol.

Det er symfoniene som regnes som Beethovens mesterverk. Nevnte «Ode an die Freude» er et utdrag av Beethovens niende symfoni i D-moll.

Men mitt valg er Skjebnesymfonien, Beethovens femte symfoni, fremført av Vienna Philharmonic Orchestra under ledelse av dirigent Christian Thielemann.