Det er flott å være gravid, men kanskje man bør holde seg unda brus? Illustrasjonsbilde, Pixabay.
Del saken

En ny studie viser at mødre som drikker sukkerholdig brus de første månedene av svangerskapet kan gi fosteret en mild hjertefeil.

Folkehelseinstituttet, Universitetet i Bergen, Haukeland Universitetssykehus, Oslo Universitetssykehus, og Universitetet i Oslo står bak studien.

For tidlig å si om gravide bør holde seg unna brus
Etter å ha kartlagt hvor mange barn som hadde hjertefeil, prøvde forskerne å finne ut om hjertefeilen kunne skyldes at mor drakk sukkerholdig brus under svangerskapet.

Studien viser en korrelasjon mellom hjertefeil og mødres brusinntak.

Maria Teresa Grønning Dale, som er førsteforfatter på studien, sier til Nettavisen at det ikke er grunn for bekymring. Man trenger flere studier for å avklare sammenheng og kausalitet.

– Siden mødrene selv har rapportert dette, vet vi ikke helt sikkert om mengden brus stemmer. Det eneste vi vet er om de har fått et sykt barn eller ikke, forklarer hun.

Brusdrikking over 70 milliliter per dag gir 36 prosent større risiko for å få et barn med septumdefekt, sammenlignet med mødre som drakk under 25 milliliter per dag.

– Det er de første månedene i svangerskapet, og trolig også rett før unnfangelsen, som er de mest sårbare. Det skyldes at hjertet begynner å ta form, og blir ferdigutviklet innen åtte uker, forklarer hun.