Et utvalg ikke politisk korrekte drinker. Pixabay. Foto: bridgesward
Del saken

Bar Hommage på Södermalm i Stockholm har utviklet en ny «hen–drink». Tanken er at drinken skal ta et oppgjør med påståtte normer, og «sette spørsmålstegn ved kulturelle ulikheter koblet til smak», rapporterer Samnytt.no.

Drinken er et resultat av et samarbeid mellom whiskey–produsenten Tullamore Dew, smaksforskeren Johan Swahn og bartender Josephino Sondlo.

Tullamore Dew har bidratt i utviklingen av Hen-drinken.

Swahn sier i en pressemelding at det er på tide å ta et opphjør med utdaterte smaksnormer om hva som er typisk mannlig og kvinnelig smak:

– Forskning viser blant annet at kvinner er bedre enn menn på å identifisere bitre smaker og å bedømme intensiteten av søtt, surt og salt. Det innebærer at de ikke behøver like høy smaksintensitet i drinken for å få samme opplevelse som menn. Det betyr også at kvinner oftest har bedre forutsetninger for å oppleve den fulle smaksprofilen i f.eks. whiskey.

De skal altså ta et oppgjør med ulike smaksnormer, og det første han gjør er å peke på nettopp slike smaksnormer.

Bartender Josephine Sondlo utdyper:

– Tanken på å utforske og blande smaker ved hjelp av forskning tiltaler meg (…) I tillegg til å lete etter en balansert og samtidig spennende smakskombinasjon, har jeg brukt Champagne som tradisjonelt kobles til fest og luksus, snarere enn sosialt konstruerte kjønnsroller. Jeg håper Hen–drinken blir en måte å møtes på og prate om smaker.

Forskning viser genetiske forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder smak, står det videre. Man må jo undres: Er det forskningen som de selv henviser til som er sosialt konstruert?

«Hen–drinken» vil bare være tilgjengelig i en kort periode, fra 15. til 30. november. De regner sikkert med at dette er tilstrekkelig lang tid for å oppnå en total dekonstruksjon av de tradisjonelle kjønnsrollene.

Fikk du lyst på en Hen–drink? Her er oppskriften:

50 ml Tullamore Dew
20 ml Verjus (druesaft)
20 ml Champagne- og Sencha sukker
5 dråper vanilje- og Cynar Bitter
Toppes med 20 ml Komboucha

Vel bekomme!