Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Flere av koalaene som ble brannskadd under skogbrannene som herjet i Australia har tilfrisknet og er nå satt tilbake til sitt naturlige miljø.

Etter en tørkeperiode startet brannene øst i Australia i fjor på senhøsten, og spredte seg over enorme områder.

Tett oppunder 100 branner var igang samtidig, og flere personer omkom i New South Wales og Queensland.

En av brannene raserte et 500 000 hektar stort område pågikk i 74 dager før brannmannskaper og et sårt tiltrengt regnvær slukket brannen, meldte CNN.

Les også: Bekjemper skogbranner med nakenbilder

Artikkelen fortsetter under bildet.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Skapte globalt engasjement

Brannene skapte et globalt engasjement, ikke minst på grunn av tv-bilder av de mange brannskadede kenguruene og koalaene.

Over 25 000 koalaer antas å ha omkommet i brannene, og mange har fått varige brannskader.

Store områder av deres naturlige miljø ble også ødelagt i brannene, men til og med skogen har et år etter at de siste brannene ble slukket kommet seg, slik at koalaene kan returneres, melder Sveriges Radio.

Brannene i Australia pågikk i fem måneder. 80 prosent av alle koalaene i New South Wales antas å ha omkommet i brannene, og det jobbes for at dyrene ikke skal bli utryddet.

Fakta koala:

Koalaen er et pungdyr som kun lever i Australia. Den er eneste art i sin familie og er spesiell i både utseende og levevis.

Av utseende kan den minne om en teddybjørn. I levevis kan den sammenlignes med et dovendyr.

Koalaen lever i eukalyptus-skoger opp til 1000 meter over havet. Den spiser nesten kun blader av eukalyptus-trær, og også litt knopper, blomster og bark.

Hovedproblemet for koalaen er at skogene den lever i hugges ned, slik at dagens restbestander er forvist til dårligere og mer uproduktive områder der føden inneholder mer giftstoffer. Bestander blir også splittet opp.

Andre trusler et løshunder som dreper eller skader dyr, skogbranner og tørke, samt trafikkdød. Koalaen er sårbar for alle disse truslene og kan i liten grad endre sine vaner og tilpasse seg.

På slutten av 1800-tallet var koalaskinn en viktig eksportartikkel, og millioner av skinn ble eksportert. I dag er koalaen et australsk ikon.

Kilde fakta Store Norske Leksikon