illustrasjonsbilde: Pixabay. Foto: Bess-Hamiti
Del saken

Robert Plomin er en amerikansk psykolog som regnes som en foregangsperson innen tvillingstudier. Han deltok bl.a. i Harald Eias TV-serie Hjernevask. En av hans viktigste konklusjoner er altså at gener har langt større betydning enn hva man tidligere har antatt. Dette presenteres i en ny artikkel i A-Magasinet.

Plomin er omstridt, men høyt ansett. Det er derfor verdt å lytte litt til hans konklusjoner. I sin ferske bok Blueprint – How DNA Makes Us Who We Are kommer han til en rekke kontroversielle konklusjoner:

– Genetikken er den viktigste faktor for å forklare individuelle psykologiske ulikheter
– Minst 50 % av disse forskjellene skyldes genetikk
– Selv objektiv miljøpåvirkning styres av våre genetiske forutsetninger

Tvillingstudier
Plomin baserer altså sine konklusjoner på gigantiske tvillingstudier med tusenvis av deltakere. Ifølge Plomin har vekt en arvelighet på 70 %. Det betyr at ulikheter i vekt mellom to personer kan forklares genetisk opp til 70 %. Skoleresultater har en noe lavere arvelighet, Plomin anslår 60 %. Men genene har innvirkning på mange måter: om du er ekstrovert eller introvert, risiko for alkoholisme, til og med risiko for å bli skilt.

Kritikere
Selvsagt fins det kritikere. Sosiolog Jon Ivar Elstad mener Plomins modeller undervurderer miljøpåvirkningen. Psykiatriprofessor Ole A. Andreassen antyder også at Plomin overdriver genenes effekt: – For å illustrere sitt poeng, går han kanskje litt for langt.

Slipper foreldre unna ansvaret?
Er foreldre redusert til unyttige idioter? Ikke helt, det er ingen grunn til resignasjon. Vi bør heller se det frigjørende aspektet, sier Plomin:
– I gamle dager var det drøssevis av teorier som knyttet alt som var galt med barna til mors feilgrep tidlig i livet. Nå vet vi bedre (…) I stedet for å stresse med hvordan det skal gå med barna, burde foreldre slappe av og nyte forholdet. La dem selv velge hva de liker og føler de behersker, fremfor å forsøke å forme dem slik du mener er best.

Du kan møte Plomin i samtale med Harald Eia nedenfor: