Skjermbilde.
Del saken

Hvordan hadde du taklet å være gift med en IS-kriger og bli lurt med til Raqqa på falske premisser? Eller å være kone nummer to i det kvinneundertrykkende Saudi-Arabia?

Dette er blant temaene du kan utforske under Arabiske filmdager i Oslo denne uka, skriver Bistandaktulet.

– I år utvider vi festivalen med en dag, og publikum kan glede seg til fem dager med filmer som engasjerer, berøre opplyser og som får en til å både le og gråte, sier kommunikasjonssjef Ingvild Vaale Arnesen til Bistandsaktuelt. Tilsammen tilbyr festivalen 24 ulike filmer.

Amra and the Second Marriage

Det er en Saudi-Arabisk komedie om flerkoneri. Dette er et land med streng sensur og filmer må tilpasse seg det. Filmen handler om en husmor som har kommet opp i årene og hennes mann velger å ta seg en ny kone, en yngre en.

Dear Son

Filmen handler om en middelklassefamilie som har kun en sønn, og brått en dag forsvinner han til Syria som fremmedkriger. Så reiser faren etter for å finne sin sønn.

Sofia

Hun får et barn utenfor ekteskapet i det strengt muslimske landet Marokko. Hun har problemer med å sette barnet til livs. Etter nedkomsten må hun jobbe med barnefaren så han kan vedkjenne seg sin sønn slik at gutten kan oppnå borgerrettigheter.

The Escape from Raqqa

Av de som dro til Syria for å kjempe for IS er det nesten bare menn som kom tilbake. De fleste kvinnene er drept, eller fortsatt savnet, hevdes det i denne filmen. Hovedpersonen forlater sin mann og tar med seg sin 5 år gamle sønn og flytter til Syria. Men drømmen sprakk.