Foto: DANIEL KARMANN / AFP
Del saken

Fem malerier som Adolf Hitler trolig har malt, blir lørdag auksjonert bort i tyske Nürnberg. Auksjonen får kritikk fra byens ordfører.

Blant gjenstandene som går under hammeren på auksjonshuset Weidler lørdag, er et maleri med utsikt til en innsjø ved et fjell – med en utropspris på 45.000 euro – og en gyngestol med hakekors-symboler som antas en gang tilhørte Hitler.

«Smakløst» sier ordfører Ulrich Maly i Nürnberg om auksjonen. I et intervju med avisen Süddeutsche Zeitung fordømmer han auksjonen.

Likevel er det ifølge Stephan Klingen ved kunsthistorieinstituttet i München en lang tradisjon i landet for at objekter som er knyttet til nazismen, auksjoneres bort.

Auksjonen skapte overskrifter i tyske medier fredag da det ble kjent at flere av kunstverkene som skulle auksjoneres bort, trolig var falske. Politietterforskere ble koblet inn, og om lag 26 malerier er fjernet fra salgskatalogen etter mistanke om at de var falske.

Politiet samlet onsdag 63 kunstverk fra auksjonshuset som hadde signaturen «A.H.» eller A. Hitler». De har nå startet etterforskning av et ukjent antall personer etter «mistanke om forfalskning av dokumenter og forsøk på bedrageri».