Angrende kvinne sniker seg ut. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

– Guttene angret mest på at de ikke hadde hatt sex da anledningen bød seg, mens jentene angret mest på å ha hatt et one night stand, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved psykologisk institutt ved NTNU.

Sammen med kollega Mons Bendixen og evolusjonspsykologen David Buss har Kennair gjennomført en studie ved NTNU, hvor 263 norske studenter deltok. Så da er spørsmålet: Hvorfor er det slik?

– Vi tenker at det som forklarer forskjellen mellom kjønnene, er noe så enkelt som at menn har en større fordel knyttet til korttidssex, der mange partnere kan være en fordel, sier Kennair ifølge NRK.

Ifølge forskning.no nyter menn sex mer:

– Menn nyter tilfeldig sex betraktelig mer, men dette er ikke forklaringen på kjønnsforskjellen i anger fordi kjønn er den viktigste påvirkningsfaktoren for både orgasmesannsynlighet og seksuell anger etter korttidssex, sier professor Kennair.

Men forklaringen til kvinnenes anger ligger i evolusjonspsykologien. Den beste strategien for menn og kvinner når det gjelder korttidssex er grunnleggende forskjellig:

– På grunn av selektivt press fra en stor forskjell i foreldreinvestering, forventes menn og kvinner å angre på ulike sider ved beslutninger om tilfeldig sex ­– det å ha sex med feil partner mot det å ha gitt avkall på en seksuell mulighet, som det heter i en artikkel  publisert i Evolutionary Psychology.

Poenget er enkelt: Menn kan historisk sett spre sine gener uten særlig risiko. Men kvinnene må tross alt fostre opp barnet, med eller uten hjelp av en mann. For kvinner er det derfor viktig å velge rett partner, en mann som de kan stole på og som vil hjelpe til slik at barnet kan vokse opp.

Dette kan også være grunnen til at de kvinnene som selv tar initiativet til tilfeldig sex angrer i mindre grad enn de som blir sjekket opp, skriver Nettavisen:

Ifølge forskerne har kvinner som initierer sex ofte minst to egenskaper som skiller dem fra andre: De er trygge på seg selv og maksimalt komfortable med sin seksualitet. I tillegg kan de velge relativt fritt blant mange seksualpartnere.