Skuespiller Ane Dahl Torp er klar for en ny sesong av "Heimebane". Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Del saken

Ane Dahl Torp og John Carew mener det er umulig å spå om flere kvinner vil markere seg som fotballtrenere som følge av TV-serien Heimebane.

Dahl Torp og Carew spiller hovedkarakterene i dramaserien, som nå er aktuell med sesong to. I serien er Dahl Torp trener for fotballklubben Varg IL. Det er sjelden man ser en kvinnelig hovedtrener for en toppklubb.

Spørsmålet er hvorfor det er slik?

– Det er faktisk gøy at du spør, for etter at den første sesongen var på lufta, er det ingen som skjønner hvorfor det ikke er noen kvinnelig trener på høyt nivå. Før serien kom, var det rart å tenke på at det gikk, men nå er det ingen som skjønner hvorfor det ikke er kvinnelige trenere på toppnivå. Nå bare venter man, sier Dahl Torp til NTB når hun blir spurt om hvorfor det ikke er noen kvinnelige hovedtrenere i toppklubber i fotballen.

Skjevt
Hun mener det er umulig å si hvor lang tid det kommer til å ta før det skjer, men at det er viktig å fjerne det skjeve kjønnsperspektivet i fotballen.

– I vår kultur er det en sterk tendens til å ikke like en dame om hun ikke går rundt og ber om å bli likt. En mannlig leder trenger ikke bli likt om han er god. En dame er også avhengig av å bli likt, og det er en vanskelig kombinasjon som leder. Men man kan være leder uten å være så sinnssykt godt likt, fortsetter Dahl Torp, som selv sier at hun ikke kunne vært trener på noe som helst nivå fordi hun selv mener hun ikke er kompetent nok.

Becky Hammon er assistenttrener for NBA-laget San Antonio Spurs. Carew mener fotballen henger bak idretter som basket når det kommer til inkludering av kvinner som trenere.

– Vi har jo ingen kvinner i toppligaene i Europa, så på den biten henger vi etter, ja. Det å få inn en kvinnelig trener, ikke bare som fysioterapeut, men inn som trener, det er spesielt. Noen må gå inn for det, og gi kvinner sjansen. Det står stor respekt av det laget som etter hvert gjør det, sier han.

Nok flinke
Carew mener det er nok av flinke kvinner der ute som kan gjøre en minst like god jobb som menn.

– Det er mange kvinner som har den kompetansen som kreves. Det kan fortsatt ta tid, fordommene er nok større i de europeiske toppligaene enn her. Noen steder er det nok veldig tøft, uten tvil. Men vi er på vei i riktig retning, sier den tidligere fotballproffen.

– Hva må gjøres for at det blir en kvinnelig trener på toppnivå i fotballen?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg håper likevel at et program som Heimebane bidrar til at folk får opp øynene for at kvinner er like kompetente. At vi får pratet om det, er positivt. Det er perfekt. Nå må ting skje. Klubber må ta sjansen, sier Carew.