Andelår i form med løk, epler og poteter. Foto: EM
Del saken

Andelårconfit er en anvendelig råvare, denne gangen lager jeg en hverdagsvariant som krever lite arbeid og smaker godt.

Inspirasjon: Lise Finckenhagen

Bokser med andelårconfit er en fin ting å kjøpe med seg når man er på reise. Det holder seg i evigheter og koster en tredjedel av hva man må betale her hjemme.

Selvsagt kan man lage det helt fra grunnen av, se oppskrift nederst. Morsomt, men resultatet blir neppe så mye bedre.

Du trenger:
4 konfiserte andelår (1 boks, romtemperert)
4 fedd hvitløk, finhakket
4-5 stilker frisk timian (evt 1 ss tørket)
500 gram små poteter/mandelpoteter med skall
2 løk (helst rødløk) i båter
Salt og pepper

2 syrlige epler
1 ss flytende honning
Smør til steking
Din aller beste balsamico-eddik

Fremgangsmåte:
Kok potetene nesten møre i saltet vann. Finn en romslig form. Ta andelårene ut av andefettet og legg i formen med skinnsiden opp. Spar på overflødig andefett: Sil og ha i et glass med lokk, holder seg i kjøleskapet en ukes tid. Kan brukes til å steke poteter etc.

Fordel løk, hvitløk, timian og de nesten ferdig kokte potetene rundt andelårene. Ha godt med nykvernet pepper over, ha salt på (men ikke mye på andelårene, de er salte nok). Fordel 4-5 ss av andefettet over tilbehøret, bland sammen. Sett midt i forvarmet ovn på 200 grader, ca 25 minutter.

Stek eplene i smør, middels sterk varme. Når eplene såvidt får farge, tilsett honning og bland sammen i et minutt eller to. Sett til side.

Når andelårene har stått i ca. 15 minutter, ta ut formen og ha i de honningstekte eplene, bland sammen (andelårene skal hele tiden ligge med skinnsiden opp). Sett inn i ovnen igjen.

For å få sprøtt skinn skrur du opp temperaturen etter ca 20 minutter til 240 grader, sett på grillen. Følg med hele tiden slik at det ikke svir seg. Etter noen minutter slik er middagen ferdig.

Servering:
Sett formen på bordet, la folk forsyne seg! Som saus bruker jeg noen dråper av min aller beste balsamico, som er tykk som sirup og full av smak. Man kan selvsagt lage en rødvinssaus e.l. men jeg liker å holde denne varianten så enkel som mulig. NB: Overse rosenkålen, min kone tvang meg pga. jernmangel.

Vintips:
Sist anbefalte jeg en god rødvin fra Piemonte, og det fungerer selvsagt her også. Men hvorfor ikke prøve en god rødvin fra Burgund? Lommeboken avgjør, men en Premier Cru fra Volnay vil neppe skuffe. Et rimelig alternativ kan være en god Pinot Noir fra California.

God appetitt!

Les også: Andelårconfit med løk- og eplekompott, rødvinssaus

Til deg som vil gjøre det helt fra bunnen av:

Kjøp andelår og andefett. Gni lårene inn med: godt med  salt, noen knuste hvitløksfedd og litt grovkutta urter (rosmarin og timian passer fint). Legg i kjøleskapet i en brødpose eller lignende over natten, minst 6 timer.

Skyll lårene godt for å fjerne eventuelle saltrester, tørk med kjøkkenpapir. Lårene legges i en ildfast form sammen med noen pepperkorn, hvitløksfedd, urter og eventuelle andre smaksgivende godsaker.

Dekk lårene med andefett. Kan erstattes med solsikkeolje, men da kjøper jeg heller confit på boks. Når andefettet er kaldt så er det i fast form, og det kan kanskje være vanskelig å vite mengden som behøves, så om det er første gang du lager dette så kan du godt smelte fettet i ovnen først for så å helle det over lårene.

Den ildfaste formen settes så inn i ovnen, 150 grader i ca 2 timer. Da småputrer fettet og kjøttet blir ekstremt saftig og smaksrikt. Lårene er ferdig når du med letthet kan dytte kjøttet av benet. Hvis du ikke vil bruke lårene med en gang legger du både lår og fett i en tett beholder og setter det hele kaldt. Da kan det stå i månedsvis uten problemer.