Meat Loaf. Illustrasjonsbilde. Pixabay. Foto: moreharmony
Del saken
  • 7
  •  
  •  

Dette er en oppskrift som jeg fant for mange år siden, og som smaker like godt i dag. Dette er noe helt annet enn norsk kjøttpudding, her er det mer kjøtt og mer smak. Litt arbeid er det, men ingen av leddene er kompliserte. Jeg lager alltid dobbel porsjon, da får man to middager for omtrent samme jobben.

Til en stor porsjon som holder til middag + rester for 4 personer trenger du:

Meat Loaf:
800 gram kjøttdeig
2 egg
1 dl rødvin
6 ss malt brød/brødsmuler
1 ts tørket timian eller 1 ss frisk
Salt og pepper

Fyll:
1 rødløk
1 kinesisk hvitløk (evt. 2 fedd vanlig hvitløk)
En kopp hakket persille

Chilisaus:
1 rød chili, finhakket uten frø
1/2 finhakket rødløk
1 fedd hvitløk
Olivenolje til steking
1 boks hakket tomat av god kvalitet
ca 3-4 dl kraft (evt 3-4 dl buljong)

Fløtegratinerte poteter:
Nok poteter
Melk og fløte
Godt med salt og pepper
Revet ost
Smør til å smøre formen

Hvis du ikke ønsker rester så halverer du alt bortsett fra sausen, liten vits i å spare på en halv boks tomater! Sausen passer ypperlig til gode pølser eller grillet svinekjøtt og holder seg noen dager i kjøleskapet.

Fremgangsmåte:
Finn en ildfast form, smør den inn med smør. Pass på at formen er stor nok!
Bland kjøttdeigen i en bolle med minst et par teskjeer salt. Krydre med rikelig nykvernet pepper.
Visp eggene sammen med rødvin, brød og timian, og bland det med kjøttfarsen.
Kna alt sammen med hendene i et par minutter.

Finn frem et stykke bakepapir og legg det på en ren kjøkkenbenk. Fukt godt med vann slik at ikke kjøttfarsen blir sittende fast. Klapp deigen ut til et rektangel, maks 5 mm tykt (trenger ikke være helt firkantet). Krydre godt med sort pepper.
Fordel finhakket løk, hvitløk og persille, men ikke helt ut til kantene.

(Innimellom krydrer jeg også med en neve nyrevet parmesan).
Bruk bakepapiret til å rulle deigen til en sigarform. Det er viktig å tette endene godt for å beholde saftigheten.
Rull den ferdige «sigaren» over i den ildfaste formen, pass på at skjøten peker oppover. Klapp til slik at alle skjøter er mest mulig tette.
Krydre toppen med pepper og tørket paprikapulver. Sett til side.

Kutt nok skrelte poteter i tynne skiver (2-3 mm), krydre godt med salt og pepper. Plasser de i en ildfast form.
Hell over fløte og melk, jeg foretrekker ca. halvparten av hver. Væsken skal rekke omtrent halvveis opp i forhold til potetene.
Noen ganger blander jeg inn tynne løkskiver, men ikke til denne retten.
Topp det hele med revet ost, jeg bruker som regel det jeg har for hånden: Jarlsberg eller Norvegia, Cheddar, Gouda e.l.

Dekk potetene med aluminiumsfolie, sett de og kjøttet midt i ovnen forvarmet til 180 grader varmluft. Steketid ca. 45 minutter.
NB: husk å fjerne aluminiumsfolien etter en halv time slik at osten blir skikkelig gratinert. Du kan også avslutte med noen minutter med grillelementet, men ta ut kjøttet først.

Mens ovnen gjør jobben lager du verdens enkleste chilisaus:
Ta passe med olivenolje i en liten kjele, varm opp. Tilsett løk, la det surre på medium varme noen minutter til den er myk.
Tilsett finhakket chili og hvitløk, krydre med en spiseskje Provence-krydder og rør godt sammen.
Hiv oppi en boks tomat, varm opp. Deretter tilsetter du kraft eller kjøttbuljong.
Tips: Hvis du bruker buljong, tilsett en teskje Worchester-saus.
La sausen putre på lav temperatur i minst tyve minutter. Smak til med salt, pepper og evt. litt tabasco.

Potetene avgjør når middagen er ferdig. Dette sjekker du ved å stikke en spiss kniv gjennom. Det skal ikke være motstand.
Skjær kjøttpuddingen i rause skiver (ca. 1 1/2 cm) og server med de gratinerte potetene og chilisausen.
Du kan selvsagt servere noe salat eller grønnsaker ved siden av, men jeg gjør det aldri.

Dagen etter varmer du bare potetene og kjøttet i ovnen og chilisausen i en kjele, så har du en flott restemiddag.

God apetitt!

  • 7
  •  
  •