Illustrasjonsfoto: Pixabay
Del saken

Etter 40 år med studier av par konkluderer samlivsforskningens far som en kvinne: Det er faktisk hans feil om dere ikke har det bra sammen, skriver KK.

– Hovedpoenget er: Hvis menn begynner å se sitt bidrag, har de mye større mulighet til å påvirke forholdet enn de har tenkt. Brudd har en tendens til å komme som et sjokk på mange menn. De skjønner ikke hva som skjer eller hvorfor, forklarer psykolog Frode Thuen, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet og kjent samlivsekspert.

Innledende konklusjon stammer fra ekteparet Gottman og deres nye bok «Det kvinner vil ha, det menn vil ha». Forskerparet mener dermed å ha løst et mysterium menn har grunnet på i generasjoner. Albert Einstein, for eksempel, må kunne betegnes som en av våre skarpeste hjerner. Men kvinner skjønte han seg ikke på.

Kvinner trenger pålitelighet og trygghet
Kvinner opplever oftere truende situasjoner enn menn, i en gruppesamtale oppdaget samlivsforskerne at mennene ikke hadde vært ordentlig livredde på mange år, mens kvinnene stadig var i situasjoner der varsellampene blinket.

Mannen skjønner ingenting
– Ofte skjønner ikke mannen hvor langt det er gått før han blir forlatt. Kvinner er ofte mer opptatt av relasjonen, og følger tettere med på den. Det handler om interesse for andres opplevelse og subjektive tilstand, sier psykolog Peder Kjøs.

– Veldig mange menn har erfart gjennom livet at de ikke trenger å ta hensyn til andre, de er vant til å være den det blir tatt hensyn til og har aldri trengt å gjøre gjengjeld.

Kvinner på sin side bruker mer energi på å forsøke og forstå mannen enn de bruker på å forstå seg selv. Mennene har tydeligvis gitt opp å forstå kvinnen for lenge siden.