Alma Zadic. Foto: Facebook
Del saken

Alma Zadic (35) kom til Østerrike da hun var ti år gammel i 1994. Nå blir hun landets yngste justisminister noensinne og den første minister med migrantbakgrunn.

Zadic er født i Bosnia, men måtte flykte fra borgerkrigen i 1994, skriver Balkan Insight. Samme år ankom hun Wien. Hun representerer De Grønne, som danner en blågrønn koalisjon med ÖVP, partiet til statsminister Sebastian Kurz.

Bred erfaring

Zadic utdannet seg til jurist, og har tross sin unge alder bred internasjonal erfaring. Hun har jobbet i krigsforbryterdomstolen i Haag, og for internasjonale advokatbyråer i New York og London. Hun har også tatt eksamen ved Colombia University, og jobbet som advokat i Østerrike i syv år.

Zadic ble i 2017 den første med bakgrunn fra Bosnia som fikk plass i det østerriske parlamentet.

– Jeg forlot min jobb som advokat og gikk inn i politikken fordi jeg ville vise at mangfold og samhold gjør oss sterke. Da jeg som 10-åring flyktet til Østerrike med familien på grunn av krigen i Bosnia-Herzegovina, ble vi akseptert. Nå som jeg er politiker ønsker jeg å gi tilbake til samfunnet det jeg fikk – muligheter! skrev Zadic på partiets nettside.

Hun har tidligere jobbet med integreringspolitiske spørsmål, og har i et tidligere intervju uttrykt at frykten for flyktninger og migranter sprer seg i Østerrike, til fordel for partier på høyresiden.

Men ikke alle er like fornøyde med utnevnelsen. Hun har blitt utsatt for verbale angrep fra høyresiden, særlig fra medlemmer av Frihetspartiet (FPÖ).