Husk at barna merker at du har drukket lenge før du gjør det. Drikk med måte og la julen være barnas tid. Foto: Pixabay/ PhotoMIX-Company
Del saken

Desember er den måneden i året hvor vi drikker mest alkohol. Det er julebord med jobben, julebord med venner og kanskje en flaske vin med din kjære på kvelden etter at barna er lagt.

Men når julen kommer er det ikke bare drikking med venner. Da drikkes det også sammen med barna.

Vi drikker akevitt til julematen og rødvin til pakkene. Men hvor mye er egentlig for mye alkohol mens barna er til stede, spør Klikk.no. Kanskje er det lurt å vente med alkoholen til barna har lagt seg i disse juledagene preget av familieselskap, ofte med alkohol.

«Barn trives best med at voksenpersoner er forutsigbare og ikke plutselig endrer adferd. Inntak av alkohol kan bidra til at voksne endrer adferd og det kan skape utrygghet», sier daglig leder hos Av-og-til Kari Randen til klikk.no.

«Julaften er barnas dag. Det å kutte ut alkohol når man skal feire jul med barn og unge er en enkel måte å bidra til at julaften blir hyggelig for alle», sier hun.

Ifølge Barnetmitt.com synes så mange som 85 prosent av oss at man bør la være å drikke når man er sammen med barna. Men vi følger det dårlig opp. Randen mener det er viktig at foreldre blir enige seg imellom, slik at i alle fall en av foreldrene holder seg edru, skriver Klikk.no. «Finn en god balanse mellom egen nytelse og barnets behov for omsorg», sier hun.

Klikk.no anbefaler å følg disse rådene fra Randen:

* Vent med alkoholen til barna har lagt seg.

* Vær ærlig med barna dine og forklar hvordan du og dine nærmeste forholder seg til alkohol og hvordan det påvirker dere. Gi barnet inntrykk av at det er ok å spørre og å snakke med deg om alkohol.

Og har du gjester kan du gjøre følgende:

* Begrense mengden alkohol. Sørg for at det finnes rikelige med alkoholfrie alternativer til maten.

* Vær tydelig på at man ønsker et barnevennlig selskap.

* Sørg alltid for å snakke med barnet dersom det oppstår ubehagelige episoder, enten det gjelder foreldre eller andre voksne.