Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom holder sammen tross all motbør. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Del saken

Folk som lever med partnere som er betydelig yngre enn seg selv kan oppleve at det er vitaliserende og bekreftende å være sammen med en som er yngre.

Dette mener Sidsel Schaller, psykologspesialist og spesialist i klinisk sexologi, ifølge VI.no. Likevel har folk lett for å heve øyenbrynene når de hører om menn eller kvinner som er sammen med en tjue eller tretti år yngre partner. Men det finnes faktisk flere fordeler med stor aldersforskjell i et parforhold, mener Schaller. Hun støttes av Margrete Wiede Aasland, som er spesialist i sexologisk rådgivning.

Sosialt akseptert

Det er ikke uvanlig i dag at mange har partnere som er ti, femten eller tjue år eldre eller yngre enn seg selv. Det er også sosialt akseptert av de fleste, slår de to ekspertene fast. Men er det mer enn tjue års aldersforskjell i et forhold, har par det gjelder gjerne lettere for å bli dømt av andre, tror Wiede Aasland.

Aldersforskjeller kan gi mange motiver

«Det kan motivere til å holde seg i form og å holde seg oppdatert. Mange kan få utfordret holdninger og tilegnet seg ny kunnskap om temaer man ellers kanskje ikke hadde gjort. Vi vet at nysgjerrighet er viktig for å holde seg mentalt og fysisk i gang», sier Schaller.

Wiede Aasland er enig: «I tillegg kan den yngre gjerne bringe mer glød, ungdommelighet og energi i forholdet. Jeg tror også at det ligger noe i at den eldre part på den måten vil holde seg «ung» lenger», sier hun. Samtidig tror Wiede Aasland at en stor aldersforskjell kan gjøre at man jobber ekstra mye for å bevare forholdet. «Paret har egentlig alle odds mot seg. De har gjerne mye å bevise, de skal klare dette, det er de to mot resten. På den måten kan de få et sterkt forhold fordi de jobber hardt med å ta vare på forholdet.»

Schaller mener at så lenge motivene for å bli sammen handler om at man genuint er interessert og glad i hverandre, kan forhold med stor aldersforskjell vare.