Marshae Jones tiltales for uaktsomt drap etter å ha blitt skutt fem ganger i magen slik at fosteret døde.. Jefferson County Jail/REUTERS
Del saken

Marshae Jones ble skutt i magen og mistet sitt ufødte barn. Kvinnen som skjøt henne slipper straff, skriver The Guardian.

Det var i desember Jones havnet i krangel med en annen kvinne. Jones var gravid i femte måned. Krangelen endte med at Jones ble skutt i magen, slik at fosteret døde. Nå tiltales hun for uaktsomt drap på fosteret.

Aborttilhengere over hele USA reagerer sterkt, og mener dette er et eksempel på hvor ille de nye og særdeles strenge abortlovene i Alabama kan slå ut.

– Etterforskningen viste at det ufødte barnet var det eneste offeret for hendelsen. Det var barnets mor som startet og fortsatte slåsskampen som resulterte i at fosteret døde, uttalte Danny Reid fra det lokale politiet rett etter skytingen.

Regner foster som mennesker

Alabama er en av 38 stater i USA som regner et foster som et menneske, slik at man kan bli dømt for drap hvis man tar livet av et foster. De har også nylig innført svært strenge abortlover, noe Xstra har skrevet om tidligere.

Samtidig har Alabama lover som gir sterk rett til selvforsvar. Man kan bruke overveldende fysisk makt og vold for å slippe unna hvis man føler seg truet. Det er ikke noe balanseprinsipp som i Norge, hvor volden du bruker for å beskytte deg selv ikke må overstige volden du er utsatt for.

Les også: Alabama vedtar svært strenge abortlover

Det er på bakgrunn av dette at skytteren frikjennes. De mener hun handlet i nødverge. Mens Jones, som anses som skyldig i å eskalere situasjonen, altså tiltales for å ha forårsaket et menneskes død, sitt eget ufødte barn.

Yellowhammer Fund, en lokal gruppe som arbeider for kvinnens rett til fri abort, skriver på Twitter:

– Marshae Jones blir tiltalt for drap fordi hun mistet sitt barn etter at hun ble skutt i magen FEM ganger. De sier «hun startet det».  Skytteren går fri, Dette er hvordan 2019 ser ut for en gravid farget kvinne i en stat styrt av republikanere. Dette er nå.