Fotograf Brent N. Clarke Credit AP
Del saken

Stjerneartisten Mariah Carey skal for første gang opptre i Saudi-Arabia. Men aktivister ber henne avlyse konserten og vise støtte til fengslede kvinner.

Carey skulle etter planen ha konsert i Riyadh torsdag kveld. Hun er den mest profilerte internasjonale artisten som opptrer i landet etter at kronprins Mohammed bin Salman så vidt har begynt å lempe på de svært strenge reglene for underholdning, musikk og annen moro.

Men saudiarabiske kvinneaktivister hevder at konserten bare er nok et forsøk fra regimet på å forbedre sitt image etter kritikken mot landet i kjølvannet av drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Enorme summer

Flere internasjonale toppartister vil kunne stå overfor slike dilemmaer i framtiden. For det saudiarabiske regimet tilbyr enorme summer til store artister og internasjonale sportsprofiler for få dem til å komme til landet.

Oamima Al-Najjar, en saudiarabisk kvinne som har flyktet fra landet og søkt politisk asyl i utlandet, sier konserter som dette er med på å flytte oppmerksomheten bort fra Saudi-Arabias krigføring i Jemen, og bort fra regimets konstante brudd på menneskerettighetene.

– Bidrar til å støtte kampen

Careys manager sier i en uttalelse at artisten aksepterte invitasjonen om å opptre i Saudi-Arabia fordi hun mener det vil være et bidrag til å få opphevet kjønnssegregasjon i landet.

– Som den første internasjonale kvinnelige artisten til å opptre i Saudi-Arabia, anerkjenner Mariah den kulturelle betydningen dette arrangementet har, og hun vil fortsette å støtte den globale kampen for like rettigheter for alle, står det videre i uttalelsen fra managementet.

Billettprisen for Careys konsert begynner på 80 dollar, om lag 675 kroner, for de aller billigste billettene. De dyreste VIP-billettene, som raskt ble utsolgt, kostet om lag 4.500 kroner.