Stort utvalg av akevitt på Vinmonopolet. Foto: Arcus
Del saken

Det nærmer seg jul, og mange av oss planlegger en tur på Vinmonopolet for å fylle opp barskapet. Svært mange setter pris på en god akevitt til julemiddagen. I den forbindelse passer det seg med noen førjulstips.

Utvalget av akevitt har eksplodert, og det kan være vanskelig å orientere seg. Heldigvis er kvaliteten på de ansatte hos  Vinmonopolet generelt svært høy, de kurses ustanselig i produktkunnskap og er til god hjelp hvis man er usikker.

Jeg vil uansett komme med noen tips, dette er mine favoritter (men jeg må innrømme at jeg ikke har smakt hele sortimentet).

Først en kjepphest når det gjelder servering: Alle disse akevittene er norske og fatlagrede. De skal derfor i utgangspunktet serveres romtemperert, og helst i små tulipanglass av denne typen:

Dette får frem aroma og smak mye bedre enn om du serverer akevitten nedkjølt i brede «on the rocks» glass. Uansett: personlige preferanser skal selvsagt følges, jeg vil ikke opptre som noe smakspoliti!

Til pinnekjøtt:

Arvesølvet Juleakevitt 2018, Det Norske Brenneri

Pris: kr 499,90 Varenummer: 10365301

Foto: Det Norske Brenneri

Appelsinskall, vanilje, fat, karve. Rund, bløt, søtlig, krydret. Lang og deilig ettersmak. Passer perfekt til pinnekjøtt.

Til ribbe:

Hellstrøms Juleaquavit 2018, Det Norske Brenneri og MoestuePris:

kr 499,90 Varenummer 7947302

Foto: Det Norske Brenneri

Anis, karve, appelsinskall. Elegant krydderpreg i frisk innpakning, varmende ettersmak.

Til sild, juletorsk og lyst kjøtt som kalkun:

Simers Oslo Aquavit, Arcus

Pris: kr 529,90 Varenummer 1320301

Kompleks smak, appelsin, karve og fatpreget med nydelige blomstertoner. Lang, fast og konsentrert ettersmak.

Til lutefisk, rakfisk, gravlaks:

Nansen Aquavit, Engelstad

Pris: kr 424,90 Varenummer 7870301

Foto: Engelstad

Utypisk aroma av urter, krydder og sitrus. Sødmeaktig ogrøypreget i smak, godt krydret, frisk lang ettersmak.

De aller fleste av oss klarer oss med én flaske akevitt i julen. Derfor vil min siste anbefaling være en gammel klassiker som fungerer overraskende bra til hele bredden av julematen:

Gammel reserve, Arcus

Pris: kr 414,90 Varenummer 1230401

Aroma av sherry og vanilje i tillegg til det vanlige karvepreget. Fyldig og konsentrert smak, noe sødme fra fatlagringen. Nokså skarp uten at det blir ubehagelig, lang og fin ettersmak.