Foto: NRK/ Julia Marie Naglestad. ( Med tillatelse fra Kay Erikssen)
Del saken

Å se på programmer på NRK er som vanlig spennende og nyttige. Særlig de programmene som tar opp dagsaktuelle temaer som feminisme, likestilling og kjønnsroller.

Onsdagens mest spennende program var selvsagt Trygdekontoret, som handlet om norske menn. Spørsmålet var om de egentlige var noen pysete feminiserte vesener.

Når enkelte norske menn selv opptrer som noen feminiserte og undertrykte mennesker, så er det faktisk ikke mye annet å gjøre enn å behandle dem deretter. Det fins ikke etter min mening noe mindre attraktivt en negativ, selvopptatt og «svak» mann.

Når vi snakker om de ulike rollene vi har i samfunnet, så kan vi være tydelige på hvor vi selv plasserer våre gutter. Her er det ikke snakk om fenomenet Big Boys Dont Cry. Der gutter ikke skal få lov til å vise menneskelige følelser. Men heller evnen til å faktisk gjøre seg selv attraktive for kvinner.

Som mor til tre gutter er det uhyrlig viktig for meg å lære dem selvaksept, selvrespekt og evnen til å takle livets vanskelige epoker. Det i seg selv vil ikke nødvendigvis hindre at en av mine gutter blir såkalt incels, men jeg vil med alt jeg eier oppdra dem til å bli selvstendige vesener som først og fremst ikke bruker omgivelsene som unnskyldning for alt som går galt i livet deres.

Det skal være mulig å komme seg videre på tragiske hendelser som inntreffer oss. Lykken i seg selv er vanskelig å finne dersom du ikke har innlærte metoder som hjelper deg med å takle motgang. Å gå gjennom sorg, tvil og harde tider er noe vi alle må gjennom. Men å finne tilbake til lykken og roen er noe vi ikke lærer helt uten videre. Her må det til internaliserte verdier og holdninger som gjør livet lettere å takle.

La oss i den sammenheng bare påpeke at majoriteten av norske menn er omsorgsfulle, tilhengere av likestilling og siviliserte. Det fins ingenting mer tiltrekkende enn en mann med vestlige verdier der han overhodet ikke føler seg truet av det motsatte kjønn. En slik mann vet at hans eget kjønn er bra nok, en motsetning til det feminine. Han beundrer og aksepterer den gode balansen mellom det feminine og det maskuline.

Incels kulturen

Ensomhet, isolasjon og følelsen av å ikke ha tilhørighet preger disse gutta. Kort forklart omhandler dette fenomenet en gruppe menn som er outcasts i storsamfunnet. Den første interessen for fenomenet i Norge kom ikke før 2018, da det ble rettet systematisk angrep mot kvinner utført av samfunnstapere.

Disse gutta er gjerne ufrivillig barnløse og ensomme ulver som har enormt mye hat mot kvinner. Kvinner er det som står mellom dem og lykken. Kvinner er med andre ord fienden de egentlig skulle fått. Et love-hate forhold. De søker informasjon som bekrefter det de allerede tenker om seg selv.

Mannegruppa Ottar

«Nok er nok, altså nå er det på tide at vi setter pris på menn i 2019. Vi er ikke noen drittsekker alle sammen. Det finnes menn som trakasserer, det finnes menn som er voldelige, men det er en svært liten prosentandel, og vi kan ikke lage en reklame som treffer alle om at vi må skjerpe oss».

Dette sa Kay Erikssen under onsdagens Trygdekontor.

I programmet ble det invitert inn andre enn såkalte incels, heldigvis. Kay Erikssen fra Mannegruppa Ottar snakker om den krenkelsen norske menn opplever når de blir generalisert.

Menn er ikke en homogen gruppe. Du vil finne en fult tatovert mann med et hjerte av gull. Og så kan du finne det motsatte i en mann med dress, slips og pene sko. Kay Erikssen er som kjent leder av Mannegruppa Ottar. De har hatt sine medier stormer, men har den siste tiden skjerpet seg.

Mannegruppa Ottar har samlet over en million kroner til veldedighet via sin forening. De har dessuten egen podcast der de inviterer inn meningsmotstandere og andre interessante stemmer.

Man kan si hva man vil om dagens menn. En ting kan vi alle være enige om. Vi trenger dem.