A$AP Rocky var ikledd en grønn T-skjorte da rettssaken mot ham startet tirsdag. Torsdag fortsatte saken. Illustrasjon: Anna Havard / TT / NTB scanpix
Del saken

Den amerikanske rapperen A$AP Rocky har forlatt Sverige, bare timer etter at han ble løslatt fra varetekt av domstolen i Stockholm.

Rettssaken mot den voldstiltalte musikeren, som egentlig heter Rakim Mayers (30), ble avsluttet fredag. Dommen faller 14. august, men retten avgjorde at både rapperen og hans to medtiltalte kunne løslates fra varetekt i påvente av straffeutmålingen i saken.

A$AP Rockys svenske PR-ansvarlige bekrefter at fredag kveld at han har forlatt landet med privatfly.

Etter at rettssaken var avsluttet takket rapperen fansen.

– Takk fra dypet av mitt hjerte til alle fans, venner og de som har støttet meg de siste ukene, skriver han på Instagram.

A$AP Rocky og to andre amerikanere er tiltalt for vold mot en 19-åring utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm 30. juni.

A$AP Rocky løslatt – dom faller senere

Rapperen A$AP Rocky jublet da han ble løslatt i påvente av dom i voldssaken mot ham i Stockholm.

Både hiphop-stjernen, de to medtiltalte og A$AP Rocky-fans utenfor rettssalen slapp jubelen løs da kjennelsen var klar.

De tiltalte klemte hverandre, og rapperens mor gråt av glede, ifølge avisa Expressen.

Dommen faller 14. august, men den amerikanske musikeren, som egentlig heter Rakim Mayers, skal ikke lenger sitte varetektsfengslet. Også de to medtiltalte slipper å sitte lenger i varetekt.

Forsvareren Slobodan Jovicic vil ikke si om A$AP Rocky nå forlater landet før dommen faller – men bekrefter at klienten er lykkelig.

Trump ba om løslatelse

De tre amerikanerne er tiltalt for vold mot en afghansk 19-åring i Stockholm.

Aktor har krevd seks måneders fengsel for A$AP Rocky, mens forsvareren har argumentert for at han bør frikjennes. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

USAs president Donald Trump har engasjert seg i saken og nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk. Han har ringt Sveriges statsminister Stefan Löfven, og bedt om at A$AP Rocky måtte settes fri.

I tillegg har presidenten sendt en ekspert på gisselsaker til Sverige for å prøve å få de tiltalte hjem til USA.

– A$AP Rocky løslatt fra fengsel og på vei hjem til USA fra Sverige. Det var en tøff (rocky) uke, kom hjem ASAP A$AP, skrev Trump på Twitter etter kjennelsen fredag.

Slengt i bakken

Aktor Daniel Suneson sa i sin sluttprosedyre at det er uaktuelt med noe annet enn fengsel for A$AP Rocky.

Han argumenterte også for at rapperen bør dømmes hardere enn de to andre tiltalte fordi han slengte 19-åringen i bakken før mishandlingen begynte.

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm 30. juni. De tiltalte har forklart at de handlet i selvforsvar og at 19-åringen slo rapperens livvakt.

Ifølge Suneson er det skjerpende både at den fornærmede lå på bakken da volden ble utøvd, og at det ble brukt én eller flere flasker. De tiltalte har avvist at de slo 19-åringen med flasker.

Amerikanerne svarte alle ja da forsvarerne deres spurte om de ønsket seg samfunnstjeneste hvis de ble kjent skyldige.

– Dere vet hvor jeg bor, dere har mine kontaktopplysninger og min advokats kontaktopplysninger, og jeg har jobbet med veldedighet, så jeg ville ikke hatt noe imot å gjøre noe sånt i helgene. Jeg er easy, sa Mayers.

Ba om erstatning

19-åringens bistandsadvokat sa i sin sluttprosedyre at klienten burde få 139.700 svenske kroner i erstatning.

– Jeg har vært advokat i 20 år, og jeg har aldri hatt en klient som har vært så redd, sa bistandsadvokaten.

Blant vitnene i retten fredag var en ung kvinne som filmet da Mayers kastet 19-åringen i bakken. Filmen ble senere publisert av det amerikanske kjendisnettstedet TMZ.

Kvinnen forklarte også at en jente kom fram til henne og sa at 19-åringen hadde klådd på henne og venninnen. Det var da hun fortalte dette til rapperen, at situasjonen virkelig eskalerte, ifølge vitnet.

Også en venn av 19-åringen vitnet i retten, og han beskrev den unge afghaneren som «svært mishandlet».

– Jeg vet ikke hvordan de tenkte, A$AP og de andre. De var seks-sju personer, mens fornærmede var en liten gutt, sa afghanerens kamerat.

I en kommentar til kjennelsen sier advokaten Ulrika Borg, som underviser ved Stockholms universitet, at det er lite trolig at A$AP Rocky får en lang fengselsdom 14. august.

Hun sier det er svært uvanlig at en svensk domstol først løslater en person som ikke er bosatt i Sverige, for deretter å be vedkommende om å komme tilbake for å sone en fengselsstraff.

Aktor krever at A$AP Rocky dømmes til seks måneders fengsel for vold mot en 19-åring. Selv sier rapperen at han gjerne gjør samfunnstjeneste.

Rakim Mayers, som er rapperens egentlige navn, og to andre amerikanere står tiltalt for å ha mishandlet tenåringen utenfor en hamburgerrestaurant 30. juni.

Selv mener de at de handlet i selvforsvar. Tre dager har vært avsatt til saken denne uken, men det er uklart om dommen faller fredag eller om dommeren venter til etter helgen.

Aktor Daniel Suneson framholdt i sin sluttprosedyre at det er uaktuelt med noe annet enn fengsel, ifølge Expressen. Han argumenterte også for at rapperen bør dømmes hardere enn de to andre tiltalte fordi han slengte 19-åringen i bakken før mishandlingen begynte.

Ønsker samfunnstjeneste

Ifølge Suneson er det skjerpende både at den fornærmede lå på bakken da volden ble utøvd, og at det ble brukt én eller flere flasker. De tiltalte har avvist at de brukte flasker, og de hevder de handlet i selvforsvar.

De tre tiltalte svarte alle ja da forsvarerne deres spurte om de ønsket seg samfunnstjeneste hvis de ble kjent skyldige.

– Dere vet hvor jeg bor, dere har mine kontaktopplysninger og min advokats kontaktopplysninger, og jeg har jobbet med veldedighet så jeg ville ikke hatt noe imot å gjøre noe sånt i helgene. Jeg er easy, sa Mayers.

Aktor mener imidlertid det blir praktisk vanskelig å dømme rapperen til samfunnstjeneste, og at en slik straff er for mild i forhold til strafferammen.

– Utrolig redd

Også 19-åringens bistandsadvokat holdt sluttprosedyre der han argumenterte for at klienten bør få 139.700 svenske kroner i erstatning.

– Jeg har vært advokat i 20 år, og jeg har aldri hatt en klient som har vært så redd. Han er utrolig redd, sa Magnus Strömberg, som fremførte et budskap fra 19-åringen om at han ikke bærer nag til de tiltalte, men at han ønsker de all lykke.

Ifølge Expressens rettsreporter så 19-åringen ned da advokaten fremførte et budskap om at tenåringen ikke bærer nag til de tiltalte. Samtidig kikket Mayers lenge på tenåringen, som opprinnelig er fra Afghanistan. Han har forklart at han ikke visste hvem rapperen var.

Strid om flaske

Tidligere fredag hadde fem vitner forklart seg. Først ut var to unge kvinner som befant seg ved hamburgerrestauranten der voldsepisoden utspilte seg. Begge avga forklaring via videolenke ettersom de ikke våget å møte i retten.

De sa at rapperen og to av vennene hans slo og sparket 19-åringen, men ingen av dem kunne bekrefte at det også ble brukt en flaske mot ham. Begge så imidlertid en flaske og hørte lyden av knust glass, men uten at de kunne avgjøre om den ble knust mot 19-åringen eller kastet i bakken.

Å få fastslått at 19-åringen ble angrepet med en flaske, er viktig for aktoratet fordi det sår tvil om volden ble utøvd i selvforsvar.

Filmet hendelsen

Den andre kvinnen filmet da Mayers kastet 19-åringen i bakken. Filmen ble senere publisert av det amerikanske kjendisnettstedet TMZ.

– Jeg husker at de ba ham la dem være i fred, og at gutten ville ha hodetelefonene sine, sa hun.

Kvinnen forklarte også at en jente kom fram til henne og sa at 19-åringen hadde klådd på henne og venninnen. Det var da hun fortalte dette til rapperen, at situasjonen virkelig eskalerte, ifølge vitnet.

Kamerat vitnet

Blant aktoratets vitner var også 19-åringens kamerat, som var til stede under episoden. Han beskrev vennen som «svært mishandlet».

– Jeg vet ikke hvordan de tenkte, A$AP og de andre. De var seks-sju personer, mens fornærmede var en liten gutt, sa 20-åringen.

Det fjerde vitnet var en mann som jobber i det kommunale bofellesskapet der den fornærmede 19-åringen bor. Deretter inntok Mayers’ livvakt vitneboksen.

Rettssaken ble innledet tirsdag. Da forklarte 19-åringen at han trodde han skulle dø da han ble banket opp.

Torsdag var det de tiltaltes tur til å forklare seg. Mayers hevdet da at 19-åringen slo livvakten hans, og at han hadde gjort alt han kunne for å unngå bråk. Han sa også at han ble redd fordi 19-åringen virket fryktløs.