Snusbokser i Norge er utstyrt med likt utseende og advarsel om helseskader og avhengighet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Del saken

Å slutte å bruke snus kan være vanskelig. Men hvis du klarere det innebærer at du gjør deg fri fra en avhengighet. Og det er ikke den eneste fordelen.

Lommelegen har listet opp noen fordeler ved å slutte med snus.

Redusert risiko for kreft

Snus inneholder små mengder kreftfremkallende stoffer.

– Det er bekreftet at snus inneholder kreftfremkallende stoffer som gir økt risiko for kreft i bukspyttkjertel, kreft i spiserør og munnhule, sier Bjørn Andreas Bang fra Helsedirektoratet.

Lavere puls og blodtrykk, redusert risiko for hjerte- og karsykdom

Nikotin har veldokumenterte akutte effekter på hjerte- og karsystemet, som økning av hjertefrekvensen og blodtrykket.

Les også: Snusing øker ikke risikoen for slag eller hjertesykdom

Frisk munnhule, tenner og tannkjøtt

Snusbruk gir forandringer i munnen.

– I de fleste tilfeller blir dette helt normalt igjen hvis man slutter, men i enkelte tilfeller er forandringene varige, sier Bang.

Reduserer risiko for skade på fosteret hos gravide

– Det er funnet sammenheng mellom lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, dødfødsel, svangerskapsforgiftning, pustestans og snusbruk under graviditet. Det er en helt klar anbefaling at gravide ikke skal bruke snus, sier Bang.

Penger og frihet

I tillegg sparer man masse penger. La oss si man bruker 3 bokser løssnus i uka, da sparer man over 16.000 kroner. Bruker man mer snus, eller dyrere snus (som porsjonsnus) er innsparingen selvsagt enda større.

Men det viktigste er kanskje friheten. Å bli fri fra avhengigheten er for mange en fordel i seg selv:

– Det å bli «fri». Mange finner ut at det å snuse kan være ganske så irriterende, og man er lei av å være avhengig. Erkjennelsen av å ikke kunne velge om man vil eller ikke er plagsom. Ønsket om å bli fri er en sterk motivasjon for mange som slutter, avslutter Bang.