Færre kvinner er hetero og flere har flytende seksuelle preferanser sammenlignet med menn. Illustrasjonsbilde, Shutterstock
Del saken

Ny studie viser at våre seksuelle preferanser kan endre seg langt opp i voksen alder og at vanlige definisjoner for seksuelle legninger ikke fanger opp hele spekteret.

Den nye studien er basert på spørreundersøkelser av over 12 000 amerikanske studenter viser betydelige endringer i seksuell preferanse, partnere og seksuell identitet fra sen ungdom til slutten av 20-årene, skriver forskning.no. Det er store forskjeller mellom kvinner og menn.

– Seksuell orientering inneholder mange ulike aspekter av livet. Det handler for eksempel om hvem vi er tiltrukket av, har sex med og hvordan vi identifiserer oss selv, sier forsker bak studien, Christine Kaestle, professor i utviklingshelse ved Virginia Tech.

Hun mener at forskere har hatt en tendens til å fokusere for smalt, og overforenklet situasjonen.

– For eksempel kan noen som identifiserer seg selv som heteroseksuelle samtidig rapportere om forhold til samme kjønn, sier Kaestle.

Hetero, homofil og biseksuell dekker ikke alle variantene, mener forskeren. Hun beskriver de ulike utviklingsmønstrene ved hjelp av ni kategorier. Hetero utgjorde den største gruppen og viste minst forandring i sine seksuelle preferanser over tid.

Studien viser altså at de som ikke er hetero også har en mer flytende seksualitet. Dessuten er det en lavere andel kvinner som definerer seg som hetero, og en høyere andel kvinner med flytende seksuell kategori.

Forskeren understreker at hennes ni kategorier er et hjelpemiddel:

– Kategoriene er også på ingen måte ment å erstatte eller motsette seg enhver persons nåværende identitet, sier Kaestle.

– Streit sex like kompleks

– Her har vi enda en forsker som klassifiserer folk etter seksuell orientering, sier kjønnsforsker Agnes Bolsø ved NTNU, til forskning.no. Hun syns denne typen forskning er av liten interesse. Og hun kritiserer at vanlige hetero får så lite oppmerksomhet:

– Streit sex er like kompleks som sexen til de definerte seksuelle minoritetene. Det er mange «minoriteter» innenfor den streite kategorien, sier Bolsø.

Menneskers seksuelle preferanser avhenger av kroppslige erfaringer gjennom livet, og nye folk og situasjoner du møter.

– Hva som trigger deg, kan noen ganger være uventet og danne grunnlag for helt andre erfaringer enn du har fra før, sier Bolsø.