Foto; Pixabay/ rawpixel
Del saken

Det er en del ting svært få sjefer liker å høre. Forfatter og foredragsholder Bernard Marr har utarbeidet en liste på syv utsagn som mange sjefer vil reagere på, kan vi lese på Linkedin Pulse.

1: Er du sikker på at du vil gjøre det?

Dette kan fremstå som om du prøver å lære sjefen noe han (eller hun) ikke kan. Det er bedre å tilnærme temaet som om sjefen kan ha oversett eller glemt noe, ikke at han ikke kan jobben sin.

2: Så du hva han gjorde? Han er SÅ vanskelig å jobbe med

Hold dramaet for deg selv, spar det til venner og familie. Sjefen din er neppe interessert.

3: Jeg ville ikke forstyrre deg i tilfelle det løste seg av seg selv

De fleste sjefer vil vite om potensielle problemer før de oppstår, helst med et godt forslag til hvordan problemet kan avverges og løses.

4: Hvis du ikke gjør dette, kommer jeg til å slutte

Ultimatum og trusler er en dårlig idé i mange situasjoner, spesielt når du snakker med sjefen. Det er ikke sikkert du er uerstattelig.

5: Folk i min generasjon…

Du bør ikke minne sjefen på at han er eldre enn deg. Sjefen bryr som om hva du kan bidra med, ikke hvor gammel du er.

6: Det er ikke mulig

Hvis sjefen vil ha noe gjort, bør du alltid gjøre et forsøk. Å si at noe er umulig er en altfor enkel utvei. Fokuser heller på hva du kan gjøre for å få det til.

7: Jeg trenger lønnsøkning

Det er selvsagt greit å spørre om lønnsøkning. Men du må ta utgangspunkt i din verdi for bedriften, hvilket ansvar du har og hva du har oppnådd. Målet må være at sjefen får lyst til å gi deg mer i lønn.

Det skal dog nevnes at disse syv reglene nok passer best i land hvor maktstrukturer i arbeidslivet er mer hierarkisk. I Norge er strukturene mange steder flatere, og såpass føyelige medarbeidere kan oppleves som for svake og underdanige.