På dette bildet fra 31. desember 1999 har den tidligere Sør-Afrikanske presidenten Nelson Mandela et symbolsk tusenårslys i sin celle ved fengselet på Robben Island hvor han satt i 27 år under apartheidstiden. FOTO: YOAV LEMMER / AFP)/ Scanpix/ NTB
Del saken

Denne uka er det 30 år siden Nelson Mandela slapp ut av fengsel. Tirsdag 11. februar var selve datoen, da Mandela slapp fri og løslatelsen ble markert på mange måter.

Det var små og store markeringer av 30-årsjubileet for Nelson Mandelas løslatelse fra fengselet sist tirsdag den 11. februar 1990.

Løslatelsen av Nelson Mandela ble i sin tid betraktet som en viktig begivenhet for å avslutte Sør-Afrikas brutale apartheid-system for rasemessig undertrykkelse.

Både i hjemlandet Sør-Afrika og ellers i verden er det mange som minnes  og hyller den tidligere ANC-lederen og fredsprisvinneren denne uka.

Sør-Afrikas sittende president, Cyril Ramaphosa, holdt under markeringen av 30-årsjubileet tirsdag, en tale fra samme sted i Cape Town Mandela holdt sin første tale etter løslatelsen.

– Det vil for alltid bli husket som en av de mest minneverdige dagene i verdenshistorien, sa Ramaphosa foran en gigantisk statue av Mandela.

27 år bak murene

Mandela var en av de mest fremtredende lederne for frigjøringsbevegelsen African National Congress (ANC) fra 1940-årene.

Han  gikk under jorden kort tid etter bannlysningen av ANC og ble raskt etterlyst av myndighetene.

Nelson Mandela holder sin første offentlige tale etter løslatelsen i Cape Town samme dag han ble sluppet fri. FOTO: Walter DHLADHLA / AFP)/ Scanpix/ NTB

5. august 1962 ble Mandela arrestert på vei tilbake til Johannesburg og senere dømt til fem års fengsel.

Men da apartheidregimet avdekket motstandsbevegelsens gjemmested på Liliesleaf Farm i Rivonia ved Johannesburg i 1963, ble Mandela tiltalt for terrorisme og konspirasjon mot staten.

Sammen med blant andre Walter Sisulu og Govan Mbeki ble han dømt til livsvarig fengsel i 1964.

Han sonet livstidsdommen på den beryktede fangeøya Robben Island i 18 år, før han senere ble overført til Pollsmoor-fengselet på fastlandet.

Etter press fra blant annet utenlandske regjeringer ble han løslatt i 1990, og han hadde da sittet  fengslet for sin motstand mot apartheidregimet i over 27 år.

Symbol på fred og forsoning

Etter at han ble løslatt i 1990 var Mandela sentral i avskaffelsen av apartheid og gjennomføringen av landets første frie valg i 1994.

Dette valget vant ANC med klar margin, og Mandela ble det demokratiske Sør-Afrikas første president.

Mandela var verdens mest framtredende symbol på fred og forsoning, da han satt fengslet i det beryktede fengselet på Robben Island.

I 1993 ble han tildelt Nobels fredspris for arbeidet med demokratiseringen av Sør-Afrika.

Nelson Mandela var en sørafrikansk jurist, frigjøringsleder og politiker, og Sør-Afrikas president fra 1994 til 1999.

Som president spilte Mandela også en aktiv rolle i internasjonal afrikansk politikk, blant annet som fredsmegler i borgerkrigen i Kongo (Zaïre), og han ble fremholdt som Afrikas fremste statsmann.

Nelson Mandela døde 5. desember 2013, Johannesburg, Sør-Afrika. Han var ved sin død 95 år gammel.

I anledning 30-årsjubileet republiserer AP sin dekning av selve løslatelsen søndag 11. februar 1990.

Fakta Nelson Mandela er hentet fra Store Norske Leksikon