Foto: Pixabay
Del saken

Lave temperaturer, varmt inneklima og mye tid foran pc- og mobilskjermer er ofte forårsake tørr hud.  

Sommeren går mot slutten og selv om vi har noen gode sensommer-dager igjen i kalenderen, kan temperaturforskjellene bidra til å tørke ut huden allerede nå. 

Ta vare på huden

Hudtilstanden vår varierer med årstidene, likevel kan vi skille mellom vedvarende hudtilstander som tørr, fet og kombinert hud. Alle hudtilstandene kan bli tørrere og eventuelt flasse mot kaldere tider som følge av dehydrering. Etter hvert som årstidene endrer seg, endrer også produktbehovet huden har for å holde hudtilstanden i sjakk. 

Det beste du kan gjøre for å ivareta din hud på et generelt basis er å bruke produkter tilpasset din hudtilstand. En hudterapaut kan veilede og hjelpe deg til et regime tilpasset din hud. 

Gode rutiner 

Å rense huden morgen og kveld, skrubbe den to ganger i uken og bruke rikelig med fuktighetsgivende produkter er nøkkelen til ivaretatt hud. 

Vi kommer ikke unna gode rutiner, hverken når det gjelder ansiktet og kroppen vår. 

Gode kostholdsvaner er dessuten en del av pakken. Dersom kroppen ikke får tilstrekkelig med vann kan huden bli dehydrert. Det kan bli en ond sirkel for mange:  

– Når huden mangler fukt har den lett for å kompensere ved å produsere mer talg. Dette kan resultere i oljete hud, tilstopninger/sorte prikker og betente kviser. Dermed tyr mange til produkter for fet/uren hud som igjen tørker ut huden ytterligere dersom de ikke er av god kvalitet – og det blir en ond sirkel, sier Elisabeth Lian, hud- og kroppsterapeut ved Neroli Hudpleie i Oslo, til klikk.no

Tegn på dehydrert hud er at huden føles ofte stram, spesielt etter en dusj eller ansiktsvask, og ofte flasser.

Dehydrert hud kan også føles både fet og tørr på samme tid, med forekomst av høy talgproduksjon og hudormer i t-sonen. 

Hud som er dehydrert får dessuten de fine linjene til å komme godt frem, spesielt rundt øynene.

3 gode tips 

Har du allerede regimet på plass, men likevel trenger noen tips for unngå dehydrert hud i høst- og vinterhalvåret, kommer det 3 gode tips her: 

1. Invester i en god fuktighetsmaske 

En god fuktighetsmaske vil hjelpe huden å bekjempe dehydrering med ekstra pleie. Ansiktsmasker for dehydrert hud er pakket med nødvendig næring og fuktighet, og skal ikke brukes på det daglig basis, men heller hjelpe huden et par ganger i uken. 

2. Invester i en god kornfri peeling. 

En god peeling er viktig for å fjerne døde hudceller, slik at huden din tar til seg produktene du bruker. Fordelen ved en peeling basert på enzymer/syrer er at den ikke inneholder korn som skraper opp og kan irritere huden. Er huden allerede tørr og irritert, kan det være en fordel å unngå kornpeelingene. Jevnlig peeling gjør dessuten at fuktighetsnivået øker og at bindevevet i huden styrkes. 

3. Ta en dypere peeling hos hudpleier  

En dypere syre-peeling hos hudpleier kan redde huden din fra de aller fleste tilstander og bidrar til en hydrert, klar og myk hud. Det er mange typer å velge mellom og hudpleieren vil kunne forklare deg hvilken type dyp peeling som passer akkurat din hud. Fordelen med en slik peeling er at all gammel hud peeles bort, til fordel for et nytt og friskt hudlag som er klar til å ta i mot alle de pleiende ingrediensene i produktene dine.