Foto: Frank May / NTB scanpix NB! MODELLKLARERT
Del saken

Mange menn går alt for sjelden til legen. Ifølge en artikkel i msn livsstil nylig kan det medføre risiko å ignorere kroppens signaler. Her følger en liste over 12 symptomer du bør ta på alvor:

1: Plutselig svimmelhet

Plutselig svimmelhet kan være et symptom på en alvorlig form for åreforkalkning eller arytmi, som fører til unormal hjerterytme.

2: Bankende tannpine

Tannverk kan ha mange årsaker, deriblant infeksjoner som skyldes visdomstenner, og tannkjøttsykdommer som påvirker nervene rundt og i tennene. Uten behandling kan infeksjoner spre seg til andre organer i kroppen.

3: Smerter nær navlen eller på høyre side

Det kan føles som en muskelstrekk, men kan være alvorlig. Hvis smerten starter nær navlen og beveger seg mot høyre etter rundt 12 timer, kan det vært starten på en blindtarmbetennelse, særlig hvis du samtidig får feber.

En sprukket blindtarm kan være dødelig. Så opplever du symptomene som er beskrevet bør du komme deg til legen raskt.

4: Angst og brystsmerter

En panikkartet følelse som oppstår plutselig og uventet, kombinert med smerter i brystet, kan være symptomer på koronarsykdom, sykdommer i hovedpulsåren eller andre alvorlige tilstander. Hvis symptomene kommer når du trener og forsvinner når du hviler, er det mest sannsynlig en koronarsykdom.

5: Fordøyelsesproblemer over flere netter

Dette kan være symptomer på Heliobacter pylori, en bakterie som kan føre til magesår, betennelse i magesekken og kreft. Det er viktig å oppsøke legen dersom disse problemene vedvarer selv når du ikke spiser, eller hvis du har diabetes, høyt blodtrykk eller er genetisk disponert for hjertesykdommer.

6: Ømme legger med en «brennende» følelse

Noen ganger skyldes dette kun vanlig muskelstivhet. Men den brennende følelsen kan også være et symptom på en begynnende blodpropp.

I motsetning til stive muskler går ikke en blodpropp over av seg selv. Dersom man overser slike symptomer kan blodproppen bevege seg til lungene og forårsake en blokkering av arterien i lungen (lungeemboli).

Risikoen for å rammes av blodpropp øker ved mye stillesitting, for lavt væskeinntak, overvekt, røyking og hvis man har hatt kreft.

7: Det kjennes som om kneet skal kollapse

Hvis du opplever dette når du går i trapper eller ut av bilen, så kan det skyldes en rift i det fremre korsbåndet. Fotballspillere er utsatt for slike skader, som gjør at man føler seg ustø.

Dersom svakheten i kneet har utviklet seg over tid, kan styrkeøvelser hjelpe deg til å få tilbake stabiliteten.

8: Akutt og intens hodepine

Hvis du plutselig opplever intens hodepine bør du gå til legen. Det kan være symptomer på hjerneblødning, selv om smertene forsvinner etter hvert.

Små hjerneblødninger kan gå over av seg selv, men den neste blødningen kan allikevel være dødelig. Slike hodepineanfall trenger ikke være farlig, men for å være sikker bør du oppsøke lege.

9: Vedvarende feber i flere dager

Feber som dukker opp uten at vi forstår hvorfor – og som varer i over tre dager – kan være et tegn på en alvorlig infeksjon. Hvis du har feber uten at du er forkjølet, og kaldsvetter – særlig om natten – kan det være endokarditt. Dette er en infeksjon i årehinnen i hjertet.

Slike infeksjoner stammer ofte fra tannlegearbeid og oppstår når bakterier kommer inn i blodåren og angriper hjertekammeret. Endorkitt kan være dødelig hvis det ikke behandles.

Langvarig feber kan også være et symptom på leukemi eller lymfekreft.

10: Plutselig lysglimt i synsfeltet

Dette kam være symptom på flere alvorlige tilstander. Det kan være netthinneavløsning, som uten medisinsk hjelp kan føre til tap av synet. Sannsynligheten øker hvis du er nærsynt, har operert for grå stær, har fått skader på øyet eller har en netthinne som er i ferd med å bli tynnere.

Migrene eller endringer i kroppen som er aldersrelatert kan også forårsake slike lysglimt.

11: Smertefulle knekk i skulderleddet

Ledd som knirker og skuldre som knekker litt er ikke uvanlig. Men hvis det er veldig smertefullt, og det kjennes ut som det kommer fra et sted dypt inne i skulderen, kan det dreie seg om en labrumskade.

Labrum er en slags støtdemper for brusken, og labrumskader kan redusere bevegeligheten i skulderen og gjøre tunge løft vanskelig.

12: Det gjør vondt når du tisser

Dette kan være et tegn på urinveisinfeksjon. Hos yngre menn kan det være en mulig kjønnssykdom. Hos eldre menn kan det være forstørret prostata, eller i verste fall kreft i blæren eller prostata.