Filip (12) viser omsorg for svenske, hjemløse pensjonister. Skjermdump SVT.
Del saken

Historien er både trist og vakker. Men også denne historien har en helt: 12 år gamle Filip Karlsson.

I Skövde i Sverige har Filip samlet inn 78.000 SEK til hjemløse pensjonister. Dette er andre året Filip gjennomfører en slik innsamling, skriver SVT.

Det hele startet med at han så et TV-program med sikkerhetsvakten Jeanette Höglund, som har engasjert seg for de hjemløse pensjonistene. Filip ville hjelpe til, og samlet i fjor inn 31.000 SEK på vegne av sitt store idol Jeanette.

Tusenvis av hjemløse gamle svensker

I Sverige er mange tusen pensjonister hjemløse, som følge av store kutt i pensjonen, og det mange mener er en prioritering av nye landsmenn framfor de som har jobbet og bygd opp velferdsstaten.

– Jeg syns jo synd på dem fordi de er gamle og hjemløse, sier Filip.

I år ble beløpet mer enn doblet. Mesteparten har kommet inn via en innsamlingsaksjon han satte i gang på sosiale medier. I tillegg har han solgt pepperkaker, og da dukket også Jeanette opp:

– Jeg visste ingenting, så det ble en virkelig stor overraskelse.

I tillegg har han jobbet på Jeanettes suppekjøkken, som hjelper hjemløse pensjonister i Stockholm. Om beløpet på 78.000 sier Filip:

– Det er jo veldig bra, helt sinnsykt på en måte.

Nevnte Jeanette har i svensk presse og sosiale medier møtt på problemer fordi hun har koblinger til Sverigedemokraterna. Hennes far er aktiv i SD, men Jeanette avviser at innsamlingen har noe med partipolitikk å gjøre:

– Mitt mål er at alle partier går sammen, så kan folk si hva de vil.

Filip sier han skal fortsette med å samle inn penger til de fattige svenske pensjonistene. En tolv år gammel gutt bidrar der de svenske myndighetene svikter. Vakkert, men trist.