Grønnsaker: Sunt, godt, men kroppen trenger mer. Pixabay/jill111
Del saken

Et skotsk foreldrepar risikerer anmeldelse for barnemishandling etter å ha holdt sin 12 år gamle datter på strikt vegansk diett hele livet, skriver Politiken.

Den unge jenta har aldri smakt hverken kjøtt eller melkeprodukter. Som følge av feilernæring er hun innlagt på sykehus i Glasgow med en ryggrad som er svært svekket, omtrent som hos et 80 år gammelt menneske.

Sprøe knokler og krum rygg
Veganerdietten har påført jenta en alvorlig form for engelsk syke, på grunn av mangel på D-vitaminer. Dermed er hennes knokler blitt sprøe og svake, og ryggraden er i en sørgelig forfatning.

D-vitaminer, som forekommer i blant annet fisk, kjøtt og melkeprodukter, er nødvendig for at kroppen skal ta opp kalsium. Kalsium er viktig for skjelettet. Å mangle kalsium er særdeles farlig når kroppen vokser.

Jentas lege  Dr Faisal Ahmed vil ikke kommentere den spesifikke saken, men uttaler på generelt grunnlag at det er viktig å sette fokus på farene ved å tvinge barn til en ren veganerdiett.

Det er flere som har krevd at sykehuset anmelder foreldrene for barnemishandling, men i skrivende stund er det ikke kjent at en slik anmeldelse er levert myndighetene i Glasgow.

Oppdatering:

Flere har kommentert at dette er en gammel sak, og det stemmer. Den var dog publisert på Politiken med en annen dato når vi først så den. Uansett er temaet like aktuelt.