Patrick Mitchell. Skjermdump fra 60 minutes video.
Del saken

Nylig kom jeg over en sak fra 2017 hvor Independent forteller om Patrick Mitchell, en australsk skolegutt på 12 år som bestemte seg for å bli en jente. To år senere forandret han mening.

Den korte artikkelen beskriver det som om Patrick bønnfalt sin mor om å få lov til å behandles med østrogenhormoner etter at legene hadde gitt han diagnosen «kjønnsdysforia» – som betyr at det er en konflikt eller spenning mellom biologisk kjønn og kjønnsidentitet.

Etter råd fra «eksperter» som foreslo at det var en god idé å starte en prosess for skifte av kjønn for den da 12 år gamle gutten, støttet moren Patrick fullt ut. Hva slags eksperter det var snakk om nevnes ikke. Det har kanskje en viss betydning om det var leger, psykologer eller såkalte kjønnsforskere?

Patrick lot håret gro og startet med hormonbehandlingen, som bl.a. forårsaket at kroppen hans begynte å utvikle kvinnebryster.

I starten av 2017 begynte lærere på skolen å referere til Patrick som om han var den jenta han hadde uttrykt ønske om å bli. Dette utløste en reaksjon, og Patrick måtte stille seg selv spørsmålet om han hadde gjort riktig valg.

«Jeg forsto etterhvert at jeg faktisk var mer komfortabel med den medfødte kroppen min. Hver dag følte jeg meg bedre,» sier han.

Deretter ble han etter samtaler med sin mor enig om å reversere prosessen, for å bli gutt igjen. Han sluttet med hormonbehandling og venter på operasjon for å fjerne brystene.

Så langt Independent. Men et kort googlesøk bringer fram litt mer informasjon.

NOW TO LOVE – et typisk kvinnemagasin (kan man si det fortsatt?) har et intervju med Mitchell på trykk bare noen dager før artikkelen i Independent. Der kan vi lese at hans «reise» startet allerede når han var 7 år gammel, og temaet om transkjønnede ble tatt opp til diskusjon.

Er det et naturlig samtaleemne med syvåringer du har på besøk?

Patrick sier: «Det var første gang jeg hørte begrepet transe, og fordi jeg alltid hadde identifisert meg med jenter tenkte jeg at dette virker logisk, jeg er sannsynligvis en jente».

Allikevel var det ikke før han var 12 år gammel og nektet å dra på skolen på grunn av alvorlig mobbing at han diskuterte dette med sin familie.

Moren Alison forteller: «Jeg hadde sett et TV-program om transer. Jeg sa til Patrick (…) at jeg syns vi burde snakke med noen».

Det utløses muligens av alvorlig mobbing (men ikke før han er 12 år gammel), og det er kanskje moren – ikke Patrick – som tok det første skritt. Og brystoperasjonen han venter på er så kontroversiell at han må reise til Sør-Korea for å få den utført.

Uansett er Patrick nå i ferd med å reversere prosessen, og moren skryter av hvor modig han er etc. «Tankene hans har nådd igjen utviklingen til kroppen», sier Alison. Dette er helt i tråd med hva mange medisinske eksperter på feltet mener: at dette er en forbigående fase som for svært mange reverseres naturlig via puberteten. Som vel er akkurat det som skjer med Patrick (se f.eks. 60 minutes klippet nedenfor).

Helseminister Bent Høie, som representerer det en gang konservative partiet Høyre, innførte 6. juni 2016 en lov som tillater alle over 16 år å endre sitt juridiske kjønn. Barn mellom 6 og 16 år må søke sammen med foreldrene. I utredningene til loven ble det foreslått å sette aldersgrensen helt ned til 12 år (som Patrick).

I ettertid har det vært en eksplosiv økning av ungdom som ønsker å skifte kjønn, ifølge TV2.

Her kan du se intervju med Patrick Mitchell på 60 minutes Australia: