Albert Einstein, 1954. (AP Photo, File)
Del saken

En 11-åring i Storbritannia danker ut både Albert Einstein og Stephen Hawking på IQ. Nå ser Ramarni Wilfred frem til å bli astrofysiker, og i mellomtiden har Oxford University tildelt ham en akademisk grad på liksom, ifølge The Science News Reporter.

Ramarni Wilfred fra Essex i England vekker oppsikt med sin begavelse. Nå er 11-åringen blitt medlem av Mensa, en forening for personer som har IQ i det to prosent øverste sjiktet – normalt minst 130 poeng.

Ramarni klarte imidlertid opptakskravet med god margin. Med IQ på 162 troner han over storheter som fysikerne Albert Einstein og Stephen Hawking samt IT-legenden Bill Gates, som alle må nøye seg med 160.

IQ står for intelligenskvotient. Gjennomsnittlig IQ i Storbritannia er 100 poeng.

Allerede i førskolealder kunne Ramarni både lese og skrive, og ti år gammel forfattet han en filosofisk avhandling om rettferdighet.

Selv om han fortsatt går i 7. klasse, sikter Ramarni mot å bli astrofysiker som voksen. Oxford University har allerede tildelt ham en akademisk grad på liksom.

Universitetsstudier må likevel vente noen år. Da skolen ville flytte Ramarni et trinn opp, satte moren foten ned, og insisterte på at han skal følge normal skoleprogresjon sammen med sine jevnaldrende.

Moren bedyrer at Ramarni har en hverdag som andre barn. Han fordyper seg ikke bare i tidsskrift som The New Scientist, men «leker fortsatt med hunden sin, ser på Disney Channel og leser tegneserier».

Talentet høster lovord fra voksenpersoner som har hatt befatning med ham. En tidligere lærerinne beskriver Ramarni som fremragende, mens John Stevenage i Mensa spår 11-åringen en lovende fremtid.

Selv er Ramarni beskjeden på egne vegne, og vil helst ikke sidestille seg med naturvitenskapelige genier som Einstein og Hawking, i alle fall ikke ennå.

– Jeg kan ikke begynne å sammenligne meg selv med disse store mennene hvis harde arbeid tydelig beviser at de er ekte genier, slår den evnerike gutten fast.