Amerikanske forskere har gjort oppløftene forsøk med et nytt legemiddel mot brystkreft. Illustrasjonsfoto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix
Del saken

WHO har godkjent et såkalt biotilsvarende legemiddel som gjør brystkreftbehandling for kvinner billigere, opplyser organisasjonen.

Brystkreftlegemiddelet trastuzumab-emtansin har vist seg å være effektivt i behandling av brystkreft i tidlig fase, men også i mer kompliserte tilfeller.

Legemiddelet koster i snitt 20.000 dollar årlig, noe som gjør at det er utenfor rekkevidde for mange kvinner og helsevesen globalt.

Det biotilsvarende legemiddelet av trastuzumab-emtansin som nå har blitt godkjent av WHO, er imidlertid 65 prosent billigere enn originalen, fastslår WHO i en uttalelse.

– Når WHO har satt denne på listen, og flere produkter er ved prekvalifisering, vil prisene gå ned ytterligere, skriver WHO.

Biotilsvarende legemidler skal være svært like godkjente biologiske produkter, de såkalte referanseproduktetene. Dette er det første biotilsvarende legemiddelet av trastuzumab-emtansin som har blitt godkjent av WHO, som tidligere har vurdert flere.