Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! MODELLKLARERT
Del saken

Noen prøver iherdig å forsterke eget immunforsvar. Hva bør man gjøre i så måte? Og er det egentlig alltid ønskelig med et sterkere immunforsvar?

– Dette er kanskje et av de spørsmålene som irriterer meg mest; «hva kan man gjøre for å styrke immunforsvaret?» Det hjelper ikke å bare ta en pille, sier professor i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland til KK.

Hun påpeker at det finnes virkemidler som er vel så effektive som solhatt og c-vitaminer. Å praktisere god håndhygiene fremhever hun som et langt mer effektfullt virkemiddel, selv om det i seg selv ikke styrker immunforsvaret.

– Den beste måten å styrke immunforsvaret på, er å ta de vaksinene som finnes, og å være flink til å vaske hendene, sier Spurkland, og legger til:

– Men ikke vær for flink, for å utsettes for litt bakterier kan være bra for oss.

Immunforsvaret kan bli for sterkt

Det er imidlertid ikke nødvendigvis alltid positivt å styrke immunforsvaret. Det kan bli for sterkt, og da kan forsvaret rettes mot kroppen i seg selv.

– Vi ønsker et immunforsvar som skal kunne bekjempe sykdommer vi utsettes for, som forkjølelser og influensa, men ikke et som er så hissig at det reagerer på ting det ikke burde reagere på, sier professor og overlege Vibeke Videm, som forsker på immunologi og betennelser ved NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim.

Blir man syk av kulden?

Det er også mange myter omkring sykdom. Nå som det går mot vinter, er det aktuelt å ta opp at mange eksempelvis tror at man kan bli syk av kulden i seg selv, og at det er derfor det er så vanlig å bli forkjølet i vinterhalvåret. Dette stemmer ikke.

– For å bli syk må du ha en infeksjon i kroppen, sier allmennlege i Aleris, Johan Edvard Tellum, til TV 2.

Endret adferd

At man lettere blir syk dreier seg heller om endret adferd og tørrere luft i vinterhalvåret, opplyser Tellum.

– Vi er mer innendørs, tettere på hverandre og får en tørrere luft når vi varmer opp husene, noe som gjør vi er mer utsatt for smitte, sier han og legger til:

– Det er gjort mye forskning og det er ikke funnet noen gode sammenhenger mellom kaldt klima og forkjølelse. Derimot ser vi at virus formerer seg og sprer seg raskere i kaldt og tørt klima.