Sam Smith under GQ Men Of The Year Awards 2019 i London, 3. sept 2019. REUTERS/Henry Nicholls - RC1C1BE53450/File Photo
Del saken

Sangeren Sam Smith har erklært at han nå definerer seg som ikke-binær og i fremtiden skal omtales ikke som «he/him» men som «they/them».

Norske Wikipedia har allerede rettet opp sin artikkel om den britiske artisten, og kaller han konsekvent for «hen». Også den engelske siden bruker «korrekte» pronomen.

Dette er kampen om språket, de samme selvvalgte pronomene som ga Jordan Peterson både problemer og berømmelse. Det er en del av den nye agendaen til aktivistene.

Men nå kommer det reaksjoner. Andrew Doyle bekymrer seg i The Spectator over språket, hvordan lærere skal kunne lære bort gramatikk når aktivister finner på ny betydning for ord hele tiden. Dette er farlig, mener Doyle:

«Gramatiske og syntaktiske standarder er ikke bare essensen i språket, det er også en garanti mot elitisme. Når latin ble oppdelt i «klassisk» og «vulgært» ble underklassen utestengt fra politikken, filosofien og litteraturen.»

Aktivister forsøker å innføre en ny måte å hilse på, hvor man ikke spør om den andres pronomen, men åpner opp samtalen ved å definere sine egne. Siden dette er et fenomen som foreløpig er mest utbredt i engelskspråklige land gir jeg eksempelet på engelsk:

– Hi, my name is (X) and my pronouns is (velg selv).

Dette skal man umiddelbart akseptere, ellers er man transfobisk og fordomsfull. Jordan Peterson mistet nesten jobben fordi han så på tvungen språkbruk som totalitært og et symbol på en ødeleggende politisk ideologi.

Også innen LGBT-miljøet er det mange som misliker denne utviklingen. Mange med avvikende seksualitet og kjønnsidentitet ønsker faktisk å bli behandlet som normale mennesker og leve vanlige liv. Ikke alle ønsker at seksuelle preferanser skal stå i sentrum for identitet. Det er en dårlig idé å bygge opp slike barrierer mellom mennesker basert på radikal, postmoderne filosofi og maltraktering av språket.

I Sverige har «hen» blitt et akseptert begrep, i Norge henger vi litt etter. Men for min del er det enkelt: Jeg kan gjerne kalle en transe som fremstår som en kvinne som hun, og vice versa. Men personer som krever å bli kalt «they/them» eller «hen» kan jeg fint leve uten. Slikt sludder orker jeg ikke å forholde meg til. De har rett til å ønske det, jeg har rett til å nekte, enn så lenge.

Les også: UK: Kristen lege mistet jobben på grunn av «feil bruk» av pronomen

Jeg aksepterer like rettigheter for alle. Men spesialbehandling er oppskriften på polarisering og splittelse.

Nedenfor kan du se en av de tolerante aktivistene i samtale med en av Jordan Peterson. Dialog er helt umulig med slike folk (de første to-tre minuttene av videoen).