På Emmanuel rehabiliteringssenter for psykisk syke personer i Ibadan i Nigeria er pasientene i alderen 18 til 70 år. Mange av dem sitter lenket fast på institusjonen. Foto: Robin Hammond / Human Rights Watch / NTB
Del saken

I rundt 60 land blir mennesker med psykiske helseproblemer lenket fast eller sperret inne under kritikkverdige forhold.

Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

– Å lenke fast mennesker med mentale helseproblemer er en verdensomspennende brutal praksis som er en åpen hemmelighet i mange land, advarer Kriti Sharma, HRWs fagspesialist innen rettigheter for funksjonshemmede og forfatter av rapporten.

– Mennesker kan være lenket fast i flere år til et tre, stengt inne i et bur eller et skur fordi familier strever med å takle situasjonen, og myndighetene mislykkes med å bistå med adekvate psykiske helsetjenester, forklarer Sharma.

Det er flere kvinner enn menn som sliter med mentale problemer.

– Depresjon, som er den mest vanlige årsaken til uførhet, er rapportert å være dobbelt så vanlig blant kvinner som blant menn, skriver HRW i rapporten.

Undersøkelser HRW har gjort viser at myndighetene i mange av disse landene ikke bevilger penger til formål hvor psykisk helse er involvert.

– I mangel av riktig type støtte til psykiske helsetjenester og i mangel på bevissthet rundt temaet opplever mange familier at de ikke har noe annet valg enn å lenke fast sine nærmeste. De gjør dette ofte i frykt for at personen skal rømme eller skade seg selv eller andre, forklarer HRW i den nye rapporten.

Paul fra Kenya forklarer forholdene han lever under til HRW.

– Det er ingen mening i at et menneske skal leve slik. Et menneske burde leve fritt, forteller Paul, som har levd fanget i lenker i fem år i en troshelbredende institusjon.

– Lenkene er så tunge. Jeg bor på et lite rom med sju andre menn. Jeg får kun lov til å kle meg i underbuksa, og jeg må gå på do i en bøtte. Jeg spiser havregrøt til frokost, og om jeg er heldig, finner jeg brød en og annen sjelden kveld, sier Paul.

– Det er forferdelig at flere hundretusener av mennesker rundt omkring i verden må leve i lenker, isolert, misbrukt og ensomme. Myndighetene burde slutte å skyve dette problemet under teppet, og ta tak i problemet nå, oppfordrer Sharma.