Foto: Frank May/NTB Scanpix
Del saken

Noen sier at motsetninger tiltrekker hverandre, mens andre sier at like barn leker best. Hva bør man helst være enige om i et parforhold?

Ingen parforhold er perfekte, og faktisk kan det være usunt for forholdet om man aldri krangler. Det kan imidlertid være best for forholdet om man er enige på noen nøkkelområder.

– Det finnes ikke et enkelt svar på det, men noen helt grunnleggende likheter gjør nok prognosene bedre for forholdet, sier Grethe Rønning, gestaltterapeut og parterapeut, til KK.

Sjarmerende ulikheter kan bli irriterende

Ulikheter som oppleves tiltrekkende eller sjarmerende ved forholdet begynnelse, kan etterhvert bli irriterende.

– Paradoksalt nok forteller mange at det de falt for med kjæresten gjerne er det som blir det store irritasjonsmomentet senere. Det er mange slike historier å høre i terapirommet. En klassiker er at hun falt for ham fordi han var så rolig, trygg og sindig – men etterhvert blir det for «flatt» for henne, hun trenger respons og bli møtt på følelsene, sier samlivsterapeut og daglig leder i Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Noen ganger kan forskjellene partnere imellom likevel utfylle hverandre, for eksempel når det kommer til økonomi. Den ene i et parforhold kan være håpløs med tall, mens den andre elsker regneark og sparing.

Verdier

Men man bør nok være enige om grunnleggende verdier, om vi skal tro parterapeut Grethe Rønning.

– Vår tro og livssyn og de grunnleggende verdiene våre er nok de viktigste punktene å være like på. Par kan også klare seg godt selv om de har ulikt livssyn, fordi de har noen av de samme grunnleggende verdiene felles, sier Grethe Rønning.

Hun mener man som par bør være enige om grunnleggende verdier og prioriteringer i livet, samt at man bør ha noe felles utenom barn, tilnærmet lik døgnrytme, og sexlyst og felles rammer for kommunikasjon.