Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Del saken

De fleste nordmenn, tre av fire, drikker alkohol kun i helgene. Menn drikker mer enn kvinner, og de fleste norske ungdommer drikker alkohol før de fyller 18 år.

Det viser Folkehelseinstituttets undersøkelse Alkohol i Norge.

Flertallet av de spurte, 60 prosent, svarer at de kun vanligvis drikker alkohol kun én av helgedagene, mens 30 prosent svarer at de drikker to av helgedagene fredag, lørdag og søndag.

Norske menn drikker betydelig mer enn kvinner i 2019, og menn drikker mest øl, mens kvinner drikker mest vin, viser rapporten.

De spurte i undersøkelsen har rapportert et gjennomsnittlig alkoholforbruk på 31 centiliter for menn og 19 centiliter for kvinner.

For menn tilsvarer det åtte halvlitere øl, litt over fire glass vin og tre glass brennevin per måned, fordelt på drikkesort. Kvinner drakk to halvlitere øl, litt over fem glass vin og to glass brennevin.

Rapporten viser også at flertallet av norske ungdommer drikker alkohol før de har fylt 18 år. Halvparten av 15- og 16-åringene har drukket alkohol det siste året, og én av fire har vært fulle.

Andelen har imidlertid blitt lavere siden årtusenskiftet. Sammenlignet med Europa for øvrig er andelen norske 15-16-åringer som drikker alkohol, lav.

De som drikker, gjør det sjelden, men når norske tenåringer først drikker, er alkoholinntaket relativt høyt.