Forskere fra NASA studerer det lille helikopteret som skal være i stand til å fly på Mars. Skjermdump fra video
Del saken

Et helikopter har fullført sine første testflyvninger, og er klar for å operere på Mars om kun få år. Dette vil gjøre utforskningen av den røde planeten raskere og mer effektiv.

Testene av det 1,8 kg tunge helikopteret ble utført i et vakumkammer i Pasadena, California. Ifølge NASA er det ekstremt vanskelig tekninsk å fly et slikt helikopter under slike forhold.

Helikopterdronen vil gi forskerne ved NASA bedre innsyn i hvordan Mars-overflaten ser ut ovenfra, på nært hold. Meningen er at helikopteret skal operere autonomt, siden tidsforsinkelsen på omtrent en halv time vil gjøre fjernkontroll svært vanskelig.

Mars har under en tredjedel gravitasjon og 99 prosent mindre luft sammenlignet med jordklode. Forskerne sier at å fly 3 meter over Mars er som å fly 30.000 meter over jordoverflaten.

I tillegg må helikopteret tåle ekstreme temperaturer, som kan nå helt ned i minus 90 grader (C).

Mars: Neste stopp for mennesket? Foto: Shutterstock.

 

Mars 2021

NASA planlegger å sende helikopteret til Mars i 2020, inne i en rover. I februar 2021 skal helikopteret, hvis alt går etter planen, skille seg fra roveren og utføre testflyvninger på rundt 90 sekunder.

Nyheten kommer bare noen dager etter at USAs visepresident Mike Pence erklærte at han vil ha astronauter på månen igjen i løpet av fem år. NASA sier de skal tilbake til månen, denne gang for å bli der. Planen er å bygge en romstasjon som går i bane rundt månen innen 2026.

Her kan du se en kort film av det lille helikopteret: