Ordfestivalen 2020 arrangeres ved Universitetet i Oslo 2.–6.mars. Festivalen er et samarbeid mellom Det humanistiske fakultet og HumSam-biblioteket ved Universitetet i Oslo.
Del saken

Med 24 språk på menyen, er det bare rett og rimelig at Universitetet i Oslo feirer språkfagene med en egen Ordfestival, synes festivalsjef Kristin Bech.

– Da jeg skulle telle ble jeg overrasket over hvor mange språk vi faktisk har på Det humanistiske fakultet, sier Kristin Bech.

Engelskprofessoren er i disse dager festivalsjef for Ordfestivalen 2020. Bech er stolt over å jobbe ved et fakultet hvor det undervises i 24 språk. Det er flere enn ved noe annet universitet i Norge, og utmerker seg også i europeisk sammenheng.

– Dette er en stor rikdom! Ofte havner språkene i bakgrunnen av forskningsprosjektene, men de er virkelig grunnleggende for fagene på Det humanistiske fakultet. Språk er ikke bare en praktisk ferdighet, men bærer også i seg kultur og historie, sier hun.

– Festivalen er ikke minst ment for potensielle studenter, sier Kristin Bech. FOTO: Mari Lilleslåtten/UiO.

Fra dagligspråk til utrydningstruede arter

På Ordfestivalen kan de besøkende bli bedre kjent med de mange språkfagene ved UiO: Store verdensspråk som spansk og engelsk, flere europeiske og orientalske språk, og «døde» språk som gammelgresk eller norrønt.

– Språk som kinesisk og japansk har fått et oppsving de siste årene, men det er kanskje ukjent for mange at vi for eksempel også underviser i tsjekkisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, nederlandsk, tyrkisk og irsk, sier Bech.

– Mitt språk er engelsk, som mange kaller «lunsjpausespråket», fordi det er så mange som kan det. Det betyr ikke at det er et enkelt språk.

På festivalens ordutstilling, som du kan besøke i foajeen på Niels Treschows hus på Blindern hele festivaluka, er alle språkene representert med hver sin plakat.

En festival for alle

Til å begynne med så Bech for seg et arrangement for studenter og ansatte. Men etter hvert som festivalen utviklet seg, ble det klart at flere kunne ha glede av det:

– Med et så spennende program, kunne vi ikke holde dette for oss selv. Alle som er interesserte i språk, er hjertelig velkomne til festivalen, sier Bech.

På programmet står arrangementer med forfatter Helene UriNRK-personligheten Linda Eide og banneordforsker Ruth Vatvedt Fjeld. Studenter kan delta på quizkveld, og alle som vil kan konkurrere om å lage den beste seksordshistorien – som rett og slett handler om å skrive en historie på nøyaktig seks ord

– Vi har allerede fått inn mange veldig gode bidrag, så det blir en vanskelig jobb for juryen med Janne Stigen Drangsholt, Jacob Lothe og meg, å kåre en vinner.

Studer språk!

Festivalen er ikke minst ment for potensielle studenter.

– Vi har helt bevisst lagt festivalen til uka der elever fra videregående kommer på åpen dag. De må jo få vite hvor mange språk de kan studere ved universitetet, sier Bech.

Mer om Ordfestivalen