Foto: Asda/Rex Features Mandatory
Del saken

En undersøkelse viser at kvinner med smalt liv og store bryster er mer fruktbare enn andre kvinner. 

Biologen Grazyna Jasienska og hennes kolleger har funnet at kvinner med smalt liv og store bryster har omlag 30 prosent høyere nivåer av de reproduktive hormonet estradiol relativt til andre kvinner. Dermed er de også mer fruktbare. Det rapporterer forskning.no

To andre medlemmer av dette forskerteamet, Peter Ellison og Susan Lipson fra Harvard-universitetet, har tidligere påvist at mer estradiol gir økt fruktbarhet. 

– 30 prosent mer estradiol betyr at de har omtrent tre ganger så store sjanser for å bli gravide, sier Jasienska til tidsskriftet New Scientist.

Les også: Fettvalker er ikke kurver

Undersøkelsen

119 polske kvinner mellom 24 og 37 var med i den aktuelle undersøkelsen, og ingen av dem brukte hormonelle medikamenter eller prevensjon (for eksempel p-piller). Kvinner med sykelig over- eller undervekt ble utelukket.

Prøvene viste at kvinner med smale liv og store bryster hadde 26 prosent mer 17b-estradiol enn kvinner med andre former. Dette toppet seg i midten av menstruasjonssyklusen, med 37 prosent høyere nivåer av dette hormonet enn andre grupper. 

Det er også påvist at midje-hofte-forholdet kan knyttes til et annet kvinnelig hormon ved navn progesteron. I denne undersøkelsen er det imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom progesteronnivå og bryststørrelse.

Attraktivitet

Grazyna Jasienska understreker at menn over hele kloden har en tendens til å foretrekke kvinner med smale liv. 

Undersøkelser fra 90-tallet viser at forhold mellom midje og hofter på 0,7, altså at størrelsen på livvidden er 70 prosent av hoftebredden. Det er vist at 0,7-kvinner er er de mest fruktbare og sunne kvinnene, med færrest helseplager.